FİNİKE Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Çiftçi, son 4 yılda tüketici sorunlarıyla ilgili yasal hakkını kullanmak isteyen 538 kişinin başvuru yaptığını kaydetti. Tüketici sorunlarıyla ilgili son 4 ört yılın değerlendirmesini yapan Finike Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Çiftçi, vatandaşların yasal hakkını kullanma konusunda daha bilinçli hale geldiğini ancak belge eksikliği nedeniyle yapılan her başvurunun kabul edilemediğini söyledi. 2010 yılında 39 başvurudan 30'unun, 2011 yılında 52 başvurudan 40'ının, 2012 yılında 202 başvurudan 178'inin, 2013 yılında 245 başvurudan 228'inin tüketici lehine, 62 başvurunun ise tüketici aleyhine sonuçlandığını kaydetti.

BAŞVURU TÜRLERİ

Çiftçi, yapılan başvurular arasında, elektrik kayıp kaçak bedeli, kredi kartı aidatı, banka kredilerinden alınan dosya masrafı, sınırlı internet kullanımında süre aşımı, kapıdan satışlar, garanti kapsamındaki tüketim mallarındaki teknik arızaların şikâyet konusu olarak dikkat çektiğini vurguladı. İnternet üzerinden yapılan satışların yaygınlaştığını ifade eden Çiftçi, satın alınan ürünün sorunlu olması halinde hemen iade etmesi gerektiğini vurguladı.

FATURA ALIN VE SAKLAYIN

Tüketicilerin bilinçlenmesinin kaliteli satışı beraberinde getireceğini anlatan Çiftçi, vatandaşların fatura almalarını ve ödeme yaptıkları belgelerini saklamalarını önerdi. Çiftçi şunları söyledi: "Tüketicilerin her alışverişte mutlaka fatura almaları, yaptıkları sözleşme ve servis raporlarını saklamaları gerekiyor. Eksik belgeli şikâyet dilekçeleri tüketici lehine sonuçlanmayabiliyor. Vatandaşların haklılığını ispatlamak için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne, delilleriyle birlikte başvurmaları gerekiyor." Vatandaşların yaşadıkları itilaflar için 1192 TL'ye kadar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne, başvuru yaptıklarını belirten Çiftçi, bu limitin 1272 TL'ye yükseltildiğini, bunun üzerindeki şikayetleri için belgeleriyle birlikte Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurabileceklerini anımsattı. (FOTOĞRAFLI)