İZMİR’in Torbalı ilçesindeki fabrikaların deşarj izin belgelerinin iptali ile ilgili iki kurum arasında yaşanan yetki karmaşası giderildi. Tam yetkili hale gelen İZSU, yakın gelecekte bölgeye iki endüstriyel atık arıtma tesisi kuracak.
Torbalı’nın Yazıbaşı beldesindeki sanayi kuruluşlarının yaşadığı deşarj izin belgelerinin iptali sorunu çözüldü. İZSU ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü arasında yaşanan yetki karmaşası nedeniyle sanayicinin yaşadığı mağduriyeti göz önüne alan Torbalı Ticaret Odası bazı girişimlerde bulunarak, deşarj izin sorununu çözüme kavuşturdu. 4 aydır yürütülen çalışmanın olumlu sonuçlandığını ifade eden Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun “Çalışmalar lehimize sonuçlandı, izin belgeleri iptal olmayacak. Fakat ilçemize 2 endüstriyel atık su arıtma tesisinin yapılmasını istiyoruz. Fabrikalarımız, atıklarını 13 kilometrelik iletim kanalı ile Fetrek’e akıtıyor. Bu kanaldan günde 14 bin metreküp su akıyor. Şu anda kimyasal atıkları alıp götürebileceğimiz başka bir yer yok. Bunun için ayrı bir arıtma tesisi şart. Yetkililerden söz aldık, kısa sürede atık tesisinin yapılmasını bekliyoruz” dedi.
YATIRIM 2 YILLIK PROGRAMA ALINDI
İZSU’nun Torbalı’da faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin atık suları için kanal hatları yaparak sorunu arıtma tesisi ile sonlandıracağı bildirildi. Bu sebeple daha önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün fabrikalara yaptığı bildirimlerin hükmü kalmadı. Ayrıca İZSU Yönetim Kurulu’nun aldığı karar gereği Çaybaşı Mahallesi ve Yazıbaşı’da 2 endüstriyel atık su artıma tesisinin yapımının 2 yıllık yatırım programına alınması kararlaştırıldı. Böylece ilçedeki 20 büyük sanayi kuruluşunun belgeleri Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilecek. Geri kalan tüm işletmelerin sularının toplanması ve arıtılmasına ilişkin hükümler ile gerekli belgelendirmeler İZSU tarafından verilecek.
Gökhan YALKALK / TORBALI, () Fotoğraflı