DENİZLİ Devlet Hastanesi Psikoloğu Önder Esen, sigara içen kişinin kendisine neden sigara içme ihtiyacı duyduğunu sorması gerektiğini belirterek, “Sigarayı bıraktığınızda sorunlarınız ortadan kalkmayacak sadece sorunlarınızla sigara kullanmadan baş etmeyi öğreneceksiniz” dedi.
Sigara kullanmanın kişinin kendi tercihi olarak görülse de aslında içine düşülen bir tuzak olduğunu söyleyen Psikolog Önder Esen, sigara içen kişinin kendisine neden sigara içme ihtiyacı duyduğunu sorması gerektiğini vurguladı. Sigarayı bırakamama nedenlerininin düşülen tuzakla ilgili olduğunu ifade eden Esen, “Bırakma nedenleri ne kadar sağlam olsa da içme nedenlerinin yanıltıcılığı nedeniyle risk almaktan vazgeçemiyoruz. Uyguladığımız psiko terapilerde bu yanılgıların farkına varmasını sağladığımız bağımlıların sigarayı daha kolay bıraktıkları ve bu kararlarından dolayı da oldukça memnun kaldıklarını gözlüyoruz. Unutmayın, bırakma sürecinde tekrar başlamanız için tuzaklar karşınıza çıkacak uyanık olun ve sizi kandırmasına izin vermeyin. Sigarayı bıraktığınızda sorunlarınız ortadan kalkmayacak sadece sorunlarınızla sigara kullanmadan baş etmeyi öğreneceksiniz” diye konuştu.
“SİGARA BIRAKMA GÜNÜ BELİRLEYİN”
Günde bir paket sigara için birinin yıllık ortalama 3 bin 500 TL para harcadığını belirten Psikolog Esen, sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiyerlerde bulunarak, “Tercihinizi yapın, bundan sonra hayatınıza sigara içen birisi olarak devam etmek istemediğinizi düşünün ve yüksek sesle ifade edin. Unutmayın bu sizin tercihiniz ve kendiniz için birşeyler yapma kararı veriyorsunuz. Sigara bırakma günü belirleyin. Hayatınıza yenilikler girecek, kendinize güven gelecek, spora başlayacaksınız. Zorlandığınız anlarda sağlığınızın her geçen gün daha iyiye gittiğini, ekonomik kazançlarınızın olduğunu düşünün” dedi.
Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, ()
Fotoğraflı