İZMİR Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen “Taşlar Yerine Oturuyor’ başlıklı arkeoloji söyleşilerinde bu kez antik dünyanın en erken bilicilik merkezi olarak tanınan “Klaros’ ele alınacak.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen “Taşlar Yerine Oturuyor’ başlıklı söyleşi dizisi devam ediyor. Kentin çeşitli yerlerinde yapılan arkeolojik kazıların ekip başkanlarının İzmirlilerle buluştuğu söyleşilerde, bu ay antik dünyanın en eski bilicilik merkezi olarak bilinen Menderes’e bağlı Ahmetbeyli Mahallesi’ndeki Apollon Klaros Bilicilik Merkezi masaya yatırılacak.
25 Ocak Cuma günü Kültürpark Fuar Alanı’ndaki Gençlik Tiyatrosu’nda saat 18.00’de gerçekleşecek söyleşide, Prof. Dr. Nuran Şahin 2001 yılından bu yana başkanlığını yürüttüğü Klaros kazılarıyla ilgili bilgileri anlatacak. Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’un moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşinin tarihe yolculuk yapmak isteyenlerden ilgi görmesi bekleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Taşlar Yerine Oturuyor’ söyleşi dizisini 2014 yılı Mayıs ayına kadar sürdürmeyi planlıyor.
Apollon Klaros Bilicilik Merkezi, M.Ö. 13. yüzyıl sonunda kurulup terkedildiği M.S. 4. yüzyıla kadar bilicilik merkezi olarak işlev yapmış. Klaros, antik dünyanın en erken bilicilik merkezi olarak tanınıyor. Klaros antik kentinin yer aldığı Ales Vadisi’ne ilişkin ilk araştırmalar ise 1904 yılında Macridy Bey tarafından başlatılmış. Bayraklı (Smyrna), Notion, Tahtalı Barajı kurtarma kazıları (Halil Ağa Tepesi) kazılarında kazı üyesi olarak katılan Prof. Dr. Nuran Şahin, 2001 yılından bu yana ise Klaros Kazı Başkanı olara görev yapıyor.
foto