İZMİR’in Ödemiş İlçesi’nde süt üretici temsilcileri ve süt sanayicilerinin sorunlarını tartışmak üzere toplantı yapıldı.
Süt üretimindeki sorunları tartışmak için Ödemiş Ticaret Odası’nda yapılan toplantıya Anadolubank Tarım Bankacılığı Bölüm Başkanı İlhan Küçük Ahmetler, Ödemiş Anadolubank Şube Müdürü Zeki Kadifeli, Ödemiş Ticaret Odası Meclis Başkanı Alim Korkmaz, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş Süt Birliği Başkanı Halil Deveci, gazeteci İsmail Uğural ve veterinerler katıldı.
Ödemiş’te 140 bin büyükbaş hayvanın bulunduğunu ve günlük 800 ton sütün üretildiğini ifade eden Anadolubank Ödemiş Şube Müdürü Zeki Kadifeli, Ödemiş’in sütün merkezi olduğuna dikkat çekerek konuyla ilgili herkesin fikir ve önerilerine yer verilmesi gerektiğini hatırlattı. Anadolubank Tarım Bankacılığı Bölüm Başkanı İlhan Küçük Ahmetler, Ödemiş’in bölgenin en çok süt üreten kenti olduğunun altını çizerek “Anadolubank her zaman üreticinin yanında. Süt üreticisinin ve sanayicinin sorunlarını burada tartışalım istedik. Sorunların çözümü için önerileri ortaya koyacağız. Bundan bir süre önce de Söke’de yaptığımız toplantıda pamuğu masaya yatırmıştık” dedi.
“ADAYLAR SÜTLE İLGİLİ KONUŞSUN”
Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, bölgede süt hayvancılığının gelişmesiyle diğer sektörlerin de etkileyeceğini söyleyerek 2011 yılında çiğ süt üretimini arttırma kararı aldıklarını belirtti.
Toplantıda söz alan gazeteci, yazar İsmail Uğural, “Ödemiş tarımının değil, Ödemiş ekonomisinin lokomotifi süt hayvancılığıdır. Bu nedenle yerel seçimde aday olan arkadaşlarımız bile sütü konuşmalıdır, sütle ilgili hayvancılıkla ilgili proje üretmelidir. Dünya süt ticaretinin değeri 180 milyar dolara ulaşmış vaziyette. En değerli ürün haline gelen sütü, Türkiye’de en çok üreten yer olan Ödemiş kendisiyle gurur duymalı fakat bu üründeki katma değeri artırmanın da yollarını aramalıdır” diye konuştu. Veteriner hekim Tahir Yavuz da “Süt ucuz, yem pahalı. Bu sorun sürekli konuşuluyor. Kaliteli kaba yem kullanımı çok az olduğundan dünyanın en pahalı yemlerini bizim üreticimiz kullanıyor. Kaliteli kaba yem kullanıldığı takdirde daha ucuz yemlerle maliyetler düşecek” diye konuştu.
Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ, ()
FOTOĞRAF