Teras Dental Diş Kliniği Ortodonti Uzmanı Elif Ertaş, çocukların bir şikayeti olmasa da 6 - 7 yaşlarında mutlaka ortodontik muayeneden geçmesi gerektiğini belirtti.
Ortodontik muayenelerin, 2 yıl aralıklarla daimi dişler tamamlanana kadar tekrar edilmesi gerektiğini belirten Elief Ertaş, daimi dişler tamamlandıktan sonra yapılan ortodontik tedavinin yüz gelişimine katkısının oldukça sınırlı kaldığına dikkat çekti. Eğer bir çocuk ağızdan nefes alıyorsa veya uyurken ağzı kapalı bir şekilde nefes almakta zorlanıyorsa, bu durumun ortodontik bozukluklara neden olabileceğini söyleyen Ertaş “Ağız solunumu, üst çenede şiddetli darlığa ve yüzün uzamasına yol açar. Ortodontik tedavilerde erken tanı, tedavi bütçelerini de olumlu yönde etkiler. Periyodik muayenelerle ortodontik tedaviler çocukların eğitimlerini aksatmayacak şekilde planlanabilir” diye konuştu.
Günümüz eğitim sisteminde, öğrencilerin neredeyse haftanın her günü yoğun bir ders ve kurs koşuşturmacasında olduklarını, bu nedenle birden fazla randevu gerektirebilen diş tedavilerine zaman ayıramadıklarını gözlemlediğini belirten Ortodonti Uzmanı Elif Ertaş, “Ağız ve diş sağlığı bilinci, çocuklara küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır. 6-12 yaş aralığındaki çocuklar, karışık dişlenme dediğimiz bir dönemdedirler. Bu dönemde, hem daimi hem de süt dişleri bir arada oluyor. “Nasılsa süt dişi, yenisi çıkacak' diye düşünmemek lazım. Bu düşünceyle muayene ve tedavi süreci ihmal edilirse, sorun büyüyebilir, hatta diş kaybedilebilir” dedi.
İZMİR ()
foto