ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), Osmanlı İmparatorluğu'nun en az tahtta kalan padişahı Sultan V. Murad'ın hayatından kesitlerin sunulduğu 'V. Murad' balesinin prömiyerini, 15 Şubat Cumartesi akşamı saat 20.00'de Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde gerçekleştirecek.

Sultan V. Murad'ın hapis kaldığı 28 yıl boyunca Çırağan Sarayı'nda piyanosuyla bestelediği 500'e yakın eserinden bazıları ve Sultan Abdülaziz, Sultan III. Selim, Sultan Murad'ın kızı Hadice Sultan, Osmanlı Humaynı Mızıkası Şefi Rıfat Bey, Adelburgh, Pisani gibi Osmanlı Padişahlarına ithaf edilen özel bestelerden oluşan müziği ile 'V. Murad' balesi, dünyada bir ilk.

Eserin librettosu, bugüne kadar Türkçeye sayısız araştırma yazısı ve birbirinden değerli kitaplar armağan eden müzikolog Dr. Emre Aracı'ya ait. Aracı, aynı zamanda V. Murad'a ait bestelerin düzenlemesini orkestra şefi Bujor Hoinic ile birlikte yaptı.

ÖDÜLLÜ BALE ANTALYA'DA

Koreografisini Armağan Davran ve Volkan Ersoy'un yaptığı ve 2013 yılı 'Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde 'En İyi Bale-Dans Yapımı' ve 'En İyi Koreografi' alanında iki ödül birden kazanan eser, hayatta olan Sultan V. Murad'ın torunları Selahaddin Osman Osmanoğlu, Kenize Mourad, Rezzan İris'in de destekleriyle şimdi de Antalyalı sanatseverle buluşacak.

Orkestra şefliğini Hakan Kalkan'ın üstlendiği, dekor ve kostüm tasarımı Savaş Camgöz, ışık tasarımı ise Fuat Gök imzasını taşıyan eserde, şu an yerinde olmayan, sadece Fransız Le Illustration dergisinde bir adet gravürü kalan Dolmabahçe Saray Tiyatrosu, Sultan Abdülaziz'in Saltanat Kayığı, Çırağan Sarayı'nın Rıhtım Kapısı orijinaline sadık kalınarak sahneye taşındı. (FOTOĞRAFLI)