BUCA’da İzmir Büyükşehir ve Buca Belediyesi’nin Şirinyer Parkı’nın da yeraldığı 64 bin 600 metrekare alanda yapacağı, ancak İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin imar planı yürütmesini durdurduğu proje rafa kalkmadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mahkeme kararındaki gerekçelerin ortadan kaldırıldığı yeni bir plan yapım çalışması başlattıklarını açıkladı. Planı durduran davayı açan Şehir Plancıları Odası ise ticaret kullanımının arttırılmaması uyarısı yaptı.
Bş yş kşehir Belediyesi, Buca Şirinyer Parkı'ndaki 64 bin 600 metrekarelik alanı cazibe merkezi haline dş" nş ştş rme amacıyla hazırlanan proje iş in imar planı hazırladı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi planın iptali için dava açtı. Meclis’te kabul edilen planlara uygun projenin yapımı için de alanın yş zde 65'ine sahip Buca Belediyesi ile protokol imzalandı. Proje kapsamında yapılması planlanan rekreasyon alanı, yeşil alan dş zenlemeleri, iş inde satış birimleri bulunan aş ık alanlı ş arşı, cep sineması, belediye hizmet alanı ve kapalı pazaryeri yapılması ş" ngş" rş ldş . Aynı alan iş inde yeraltı otoparkı yapılarak vatandaşların kullanımına sunulması, yeni bir aktarma istasyonu inşa edilmesi, mevcut yeşil alanların kullanımlarının artması da hedeflenen proje iş in ş" n ş alışmalar yapıldı. İhale ilanına çıkıldığı süreçte İzmir 4. İdare Mahkemesi planın yürütmesini durdurdu.
Planlarının yürütmesi mahkeme kararıyla duran Şirinyer Projesi’nin ihalesi de iptal edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir yandan karara üst mahkemede itiraz ederken öte yandan da mahkeme kararına uygun şekilde planda değişiklikler için harekete geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mahkemenin yürütemeyi durdurma kararında yeralan gerekçeler dikkate alınarak yeni bir plan yapımı için çalışmalara başladıklarını söyledi. Yeni planın 30 Mart seçimleri sonrasında tamamlanması bekleniyor.
KOCAER: “TİCARET KULLANIMI ARTTIRILMAMALI”
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Şirinyer Parkı’nın mevcutta ve öneri planlar çerçevesinde ele alındığında, çevresinde yer alan fonksiyon alanları, yüklendiği işlevi ve kent ölçeğinde verdiği aktif ve pasif yeşil alan olma özelliği ile kent merkezine yakınlığı, ulaşım kolaylığı, kent belleğinde edindiği yeri ve en önemlisi mevcut yoğun doku içerisindeki kentsel boşluk anlamında bölge için son derece önemli bir alan olduğunu söyledi. Kocaer, üst ölçekli planlarda Kentsel- Bölgesel Yeşil Alan olarak belirlenmiş olan parkın, bu plan kararıyla mevcut park alanının, aktif ve pasif yeşil alan kullanım kararının gelecek yıllara da taşınmasının sağlandığını belirtti.
Son dönemlerde bu alana yönelik hızlıca verilen kararlarla plan değişiklikleri yapıldığına dikkat çeken Kocaer, “Yürürlükteki imar planları ve mevcut durum itibarıyla zaten yetersiz olan sosyal ve teknik altyapı alanlarının plan yolu ile azaltılarak, kamuya ait olan yeşil alanların da ayrıcalıklı imar hakları ortaya çıkararak rant uğruna talan edilmesi istenmektedir. Bu hususta odamızın söz konusu planlara açmış olduğu davaların sonucunda planların red edilmesi kararıyla hukuk nezdinde de haklılığımız bir kez daha kanıtlanmış oldu. Bölgede yetersiz bir ulaşım altyapısı mevcuttur. Dolayısıyla bu alanın ticaret kullanımını arttırılmasına yönelik kararlar verilmemesi gerekmektedir. Aksi taktirde altından kalkılamayacak ulaşım sorunlarına neden olacaktır. Sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak adına mevcut ulaşım ve trafik sorunun çözülmesi bilimsel kriterler ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde ancak söz konusu olabilecektir. Yönetmelikte hükme bağlanan diğer bir husus da bir plan değişikliği yapılması gerekiyorsa, bu değişikliğin “şehircilik ilkeleri ve kamu yararı açısından zorunlu olduğunun bilimsel olarak ortaya konması' zorunluluğudur” dedi.
Kocaer, bu planlarda yapılacak değişikliklerin, yönetmelikte de hükme bağlandığı üzere, plan hazırlanırken öngörülen ana kullanım kararlarını, planın bütünselliğini ve sosyal donatı dengesini bozucu nitelikte olamayacağını söyledi. Şirinyer Parkı 1/25.000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonu’nda “Kentsel Yeşil Alan” olarak belirlendiğini belirten Kocaer, “Bu planda alt ölçekli planlarda var olan sosyal kültürel donatı ve teknik altyapı alanlarını azaltıcı plan değişikliği yapılamaz” hükmüne uyulmalı ve getirilecek herhangi bir plan kararı ile ticaretin önünün açılması kabul edilemez” dedi. foto