EGE Bölgesi’nin meyvecilik ve tarımsal üretimde, önemli merkezlerinden Kütahya’nın Simav ilçesinde, havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak geçmesiyle şeftali, erik, badem ağaçları ile kızılcıklar yaklaşık 2 ay erken çiçek açtı. Bu durum, don olayı yaşanması halinde ürün kalite ve rekoltesinin düşebileceğinden endişe yarattı.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, ağaçların iki ay erken çiçek açmasının üreticileri endişelendirdiğini bildirdi. Bütüner, ilçe genelinde eski yıllara göre don riskinin 18 Nisan tarihine kadar devam ettiğini kaydetti. Ağaçların iki ay erken çiçek açmasının olası bir don riskine karşı büyük oranda rekolte ve kalite kayıplarına yol açabileceğini vurgulayan Bütüner, üreticilerin endişelerinde haklı olduğunu söyledi.
İlçenin özellikle Kırvadi bölgesinde çiçeklenen şeftali, erik, badem ağaçları ile kızılcıkların yanı sıra elma, armut, kiraz ve vişne ağaçlarında erken uyanma durumunun yaşandığına vurgu yapan Başkan Bütüner, bu durumun çiftçileri gelecek açısından korkuttuğunu söyled.
Riskin çok büyük olduğunu, bu yüzden don olayına karşı sigortanın önem kazandığını vurgulayan Bütüner, don olayına karşı sigortalama süresinin 15 Şubat'ta sona erdiğini, dolu, fırtına gibi afetlere karşı sigortalama işlemlerinin sürdüğünü bildirdi. Buna karşılık sigortaya ilginin düşük olduğunu vurgulayan Başkan Bütüner, sigortalama oranının ilçe genelinde yüzde 10 seviyelerinde gerçekleştiğini belirtti.
Başkan Bütüner, Türkiye genelinde olduğu gibi Simav’da da bir süredir gözlenen kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının tarımsal açıdan sıkıntılı bir süreç yaşatabileceğini öne sürdü.
Simavlı çiftçi İsmail Gürçeşme (72), “Şubat ayında badem, şeftali ve erik ağaçlarının çiçek açtığını ben daha görmedim. İlk kez görüyorum. Allah sonumuzu hayır etsin. İnşallah korktuğumuz başımıza gelmez" dedi.
Mehmet YENEN / SİMAV, () Fotoğraflı