Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, yaşa bağlı olarak görülen ve halk arasında “Sarı Nokta” olarak bilinen göz hastalığının kesin bir tedavisi olmadığını fakat, teleskopik mercek ameliyatının görme düzeyini arttırdığını söyledi.
Bilimsel adı, “Yaşa bağlı makula dejeneresansı” olan sarı nokta hastalığının, merkezi görme bozukluğuna yol açtığını belirten Asena, hastalığın kişilerin psikolojilerini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Türkiye'de ilk defa Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu'nun uyguladığı teleskopik mercek ameliyatının gelişen teknolojiyle birlikte daha etkin hale geldiğini belirten Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, “Hastalar merkezi görme bozukluğu yaşadığı için uzağı ve yakını görmekte zorlanıyor. Okuma ve yazmakta sorun yaşıyor. Bu durum insanların stres düzeyini arttırıyor” dedi.
Gözün arka tarafındaki retina tabakasında yer alan sarı nokta bölgesinde, yaşa bağlı olarak görme kayıplarına yol açan tahribat oluştuğunu ifade eden Asena “Hastayı öncelikle muayene ediyoruz. Ameliyatın yarar sağlayacağını düşünürsek teleskopik mercek ameliyatını gerçekleştiriyoruz. Bu hastalığın kesin bir tedavisi yok. Fakat operasyon sonrası görmede belli bir ölçüde düzelme yaşanıyor. Hastalar günlük aktivitelerini daha rahat yapabiliyor. Hastalarımız 'bu hastalığın tedavisi yok' diye düşünmesinler. Mutlaka uzman hekim kontrolünden geçsinler” dedi.
Katarakt ameliyatıyla birlikte teleskopik mercek ameliyatını da yaptıklarını söyleyen Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, göz merceği yerine konulan teleskopik merceğin, görüntüleri büyüttüğünü ve böylelikle görme oranında artış sağlandığını dile getirdi.
Sarı nokta rahatsızlığının, kuru ve yaş tip olmak üzere iki şekli olduğunu sözlerine ekleyen Asena, hastalığın çeşidine göre vitamin takviyesi ve iğne ile tedavi yapıldığını, daha sonraki aşamada gerek görülürse ameliyat gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
İZMİR ()
foto