İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İletişim Fakültesi Dekan V. Doç. Dr. Ebru Uzunoğlu, günümüz çocuklarının dijital dünya içinde büyüyüp gelişmesinin aileleri endişelendiğini söyledi.
Okulların tatile girmesiyle derslerden bunalan öğrencilerin kendilerini bu dijital dünyaya hapsettiğini ifade eden Doç. Dr. Ebru Uzunoğlu, “Bu noktada çocukların ve gençlerin aileleri ile nasıl bir iletişim içerisinde olacakları, kişilik gelişimleri için çok önemlidir. Çocuklarımızın tabletlerden bilgisayarlara, oyun konsollarından cep telefonlarına, pek çok medya aygıtının oluşturduğu bu dijital kültür içerisinde nasıl hayatlar yaşadıkları sorusu ebeveynleri zaman zaman endişelendirebiliyor” dedi.
Ebeveyn-çocuk ilişkisinde iletişimin gücüne dikkat çeken Doç. Dr. Uzunoğlu, “Onlara hazır yapılmış bir şeyler sunmak yerine onlarla birlikte yaparak ortak-üretim hazzını hissettirmeyi öğretmemiz gerekmektedir. Yetişkinlerin, çocukları için ebeveyn olmayı bırakarak “gerçek aile’ olmayı öğrenmesi, iki kuşak arasında sağlıklı iletişim kanallarının açılması için çok faydalı olacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki sağlıklı iletişimin temeli monolog; tek yönlü, didaktik değil; diyalog “çift yönlü’, ortak fayda anlayışı üzerine kuruludur” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Turhan ise, çocukların tatil döneminin rahatlığında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olduğunu bildirerek, ailelere bu süreçte kahvaltı düzeninin korunmasına dikkat etmeleri uyarısında bulundu. “Bağışıklık sistemi için de çocuğun dengeli ve yeterli beslenmesi önemlidir. Her yemekte mutlaka temel besin gruplarından; et, süt, sebze ve meyve, tahıl, olmalı ve dengeli tüketilmelidir. Ara öğünlerde ise abur cubur tüketilmesi yerine taze sıkılmış meyve suyu, meyveli süt, ballı yoğurt, sandviç, ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler tüketilebilir” diye önerilerde bulunan Prof. Dr. Turhan, ara öğünlerin ana yemek saatlerine yakın olmaması gerektiğini belirtti.
Tatil döneminde besinlerin ödül olarak kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, “Dışarıda daha fazla yemek yenmekte ve fast-food tipi ürünler tercih edilmektedir. Yemekler ödül veya ceza olarak kullanılmamalıdır. Çocuğa beslenme eğitimi verilmeli, hangi besinleri neden yemesi gerektiği açıklanmalıdır ve aileler bu konularda hem-fikir olmalı ve istikrarlı davranmalıdır” diye konuştu.
İZMİR ()
foto Doç. Dr. Ebru Uzunoğlu’nun ailelere tatil önerileri;
1 - Ailelerin tatilleri çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kurmak için bir fırsat olarak görülmelidir. Birlikte uzun vakitler geçirilen bu dönemde, çocuğun sosyal çevresiyle kuracağı iletişime model olacağı gerçeği göz önünde bulundurularak, onlarla ve diğer aile fertleriyle kurulan iletişime ayrı bir özen gösterilmelidir.
2 - Aileler çocuklarıyla birlikte geçirecekleri tatilleri çocuğun yaşı, cinsiyeti ve kişilik özelliklerini göz önünde bulundurarak planlamalıdır.
3 - Bu tatil sürecinde çocuğunuzun ders notlarının ve başarısının ne olursa olsun sizinle olan iletişiminde tek belirleyici faktör olmadığı gösterilmelidir.
4 - Gelişen teknolojinin etkilerinin her ne kadar olumlu yönleri olsa da, ebeveynler tatil süresince çocuklarıyla kuracağı yüz yüze iletişime önem vermelidirler. Cep telefonu, tablet, bilgisayar başında geçirilen uzun saatlerin bir bağımlılığa dönüşmemesine dikkat edilmelidir.
5 - Çocukların yaşıtları ile sosyalleşmesi zihinsel ve fiziksel gelişimin önemli bir parçası olarak görülebilir. Bu sebeple, çocuklarımızın özellikle ev dışı ortamlarda yaşıtlarıyla sosyalleşebileceği fırsatlar yaratılmalıdır.