BUCAK ve civarında kış aylarının yağışsız olması nedeniyle Onaç Barajı suya hasret kalırken, bu barajın sulama suyu için kullanılıp kullanılamayacağı yakında netleşecek.

Yapımına 1995 yılında başlanan ve 2001 yılında tamamlanan Onaç Barajı, 10 yıllık sürede 17 bin 500 metreküp su kapasitesine ulaştı. Baraj sayesinde 2011 yılında Bucak ovasından başlayarak Dereköy, Üzümlübel Köyü güzergahındaki arazilerde, kuru tarımdan sulu tarıma geçişi sağlayacak sulama sistemi kurulmuştu.

Bucak ve bölgesinin kurak ve yağışsız bir yıl geçirmesi, ekili sahalardaki bilinçsiz sulama gibi nedenlerle Onaç Barajı kurumaya yüz tuttu ve kış aylarındaki yağışlara bel bağlandı. Ancak kış aylarının da kurak geçmesi ve yeterli yağışın olmaması, sonbaharda doluluk oranı yüzde 20'lere düşen baraj gölü suyunda bir artışa yol açmadı.

Bucak Belediye Başkanı ve Sulama Birliği Başkanı Ramazan Ayaz, bu yıl Onaç Barajı'ndan sulama suyu verilmesi konusunda bir karar alınmadığını, sulama suyu verilmesinin çok riskli olduğunu belirtti. Başkan Ayaz, "Onaç Barajı'nda, şu anda göl suyu doluluk oranı yüzde 20-24 civarında. Kış ayının yağışsız geçmesi, beklenen yağışın olmaması yüzünden Onaç Barajı göl suyunda hiçbir artış yok. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde göl suyu seviyesi doluluk oranında aynı durumun sürmesi halinde sulama suyu verilmesi imkansız" dedi.

Başkan Ayaz, önümüzdeki günlerde Burdur DSİ ile bir toplantı yapılacağını, bu toplantı sonrası Onaç Barajı'ndan sulama için su verilip verilmeyeceğinin karara bağlanacağını söyledi. (FOTOĞRAFLI)