UŞAK Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Taktak’ın, kanser hastalarının tedavisi için geliştirilecek ilaçla ilgili TÜBİTAK’a sunduğu proje kabul edildi. Projenin 3 yıl süreceğini açıklayan Taktak, 222 bin TL bütçeli olduğunu bildirdi.
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Taktak’ın Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı kapsamında sunduğu “Heparin ve Paclitaxel’in Multifonksiyonel Transdermal Salımı İçin Yeni Heparin-Konjuge Hidrojeller” adlı proje kabul edildi. Gelecek neslin sağlık uygulamalarında hassas ilaçlar için uyumlu olabilen salım sistemlerini talep ettiğine dikkat çeken Taktak, “Hastaya uyumlu, sürdürülebilir salım sistemleri herhangi bir ilaç salım sisteminde istenilen anahtar özelliktir. Anti kanser ilaçlarının lokal olarak deri üzerinden uygulanabilmesi dermatolojide oldukça yeni bir odak noktası. Paclitaxel (PCL), yumurtalık ve meme kanseri tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir anti kanser ilacı olarak biliniyor. Ayrıca deri kanserinde kullanımı da araştırılıyor. Hazırladığımız proje kapsamında, literatürdeki oldukça yeni gelişmeler çerçevesinde, blok kopolimerlere dayalı yeni tipte multifonksiyonel bir ilaç taşıyıcı geliştirilecek. Daha ileri bir boyuta taşınarak medikal anlamda uygulanabilirliğini gösteren bir proje olması ve bu kapsamda disiplinlerarası bir dayanışma ve paylaşma örneği olabilmesi, bu projenin sunacağı önemli katkılar olarak düşünüldü” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Fulya Taktak, projede Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversiteleri’nden danışman, araştırmacı ve bursiyer bulunduğunu ifade etti. Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ise, Yrd. Doç. Dr. Fulya Taktak’ı tebrik ederek, Uşak Üniversitesi akademisyenlerinin sadece eğitim öğretim faaliyetleri yapmadığını aynı zamanda araştırma geliştirme yaparak proje ürettiklerini ve bilime katkı sunduklarına dikkat çekti.
Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, () Fotoğraflı