İZMİR’de öğrenim gören 7 - 18 yaş arasında öğrenciler arasında yapılan çalışmada, her 4 çocuktan birinin obez olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirlendi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Daştan’ın hazırladığı “İzmir ilinde 7 - 18 yaş arası öğrencilerde obezite ve fazla kilo prevalansı” başlık çalışmada, 24 okuldaki 2 bin 200 öğrencinin beden kitle endekslerini inceledi. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün izni ile gerçekleştirilen çalışmada, İzmir merkez ve ilçelerdeki okullarda öğrencilerin beden kitle indeksleri Dünya Sağlık Örgütü’nün kilo ve boy dağılımları tablolarına göre hesaplandı. Çalışmaya göre kızlarda obezite yüzde 8.4, erkeklerde yüzde 13.1 oranında tespit edildi. Kilo fazlalığıysa kızlarda yüzde 12.1, erkeklerde yüzde 15.1 olarak bulundu. Çalışma kapsamında tüm öğrencilerin yüzde 10.8’inde obezite, yüzde 13.6’sında ise kilo fazlalığı tespit edildi. Benzer çalışma sonucunda bu oranların Bursa’da yüzde 4, Ankara’da yüzde 6, Muğla’da yüzde 9 oranında olduğu belirlendi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Daştan, oranların Türkiye’de yapılan diğer çalışmalardan daha yüksek çıktığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Daştan, sorunun ciddiyetine dikkat çekerek, “Bu sonuç çocukluk ve ergenlik çağlarında kilo fazlalığı ve obezite oranlarının artmaya devam ettiği ve okul çağı çocukları için çok daha önemli bir sorun haline geldiğini göstermektedir. Araştırmada, öğrencilerin vücut ağırlıkları hassas elektronik basküllerle kalın giysi ve ayakkabılardan arındırılmış olarak, boyları ise bir Frankfort düzlemde mezür ile ölçüldü” dedi. Yrd. Doç. Dr. Daştan, bir sonraki aşamada, öğrencilerden şişmanlık ve obeziteyi etkileyebileceği düşünülen çeşitli sosyo-demografik ve sosyo-ekonomik soruların olduğu anketi öğretmenlerinin yardımıyla doldurmaları istendiğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Daştan, böylelikle çalışmada farklı sosyo-ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarının obezite oranları toplumun heterojen yapısına sadık kalınarak incelenebildiğini bildirdi.
Beslenme alışkanlığı bozuk olan, spor yapmayan ve teknolojik ürünlerle fazla vakit geçiren çocuklarda kilo sorunu yaşandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Daştan, “Öğrenim gördüğü okulun etrafında fast food restoranları fazla olan öğrenciler, kahvaltı ve spor alışkanlığı olmayanlar, televizyon, bilgisayar, cep telefonu ile fazla vakit geçirenler ile servis kullananlar tehlike altında. Bu noktada erken teşhis önemli. Ailelere ve öğretmenlere büyük görev düşüyor. Boy ve kilo ölçümlerinin belli aralıklarla yapılması gerekir. Ulusal politikalar ya da sosyal sorumluluk projelerinde obeziteye daha fazla yer ayrılmalı” dedi.
İZMİR ()
foto