NARLIDERE Belediyesi’nin talebi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla “Riskli Alan’ ilan edilen dört mahalledeki kentsel dönüşüm sürecinde tartışma çıktı. Mahallelerde kurulun 6 ayrı koopereatif ve 200’e yakın hak sahibi Bakanlığın yetki verdiği Narlıdere Belediyesi’nin imar planları ve dönüşüm projelerini yapması için bir firmayla sözleşme yaparak haklarının tehlikeye atıldığı iddiasıyla önce yürüyüş, ardından da belediyenin birinci katında oturma eylemi yaptı.
Narldere’de kentsel dönüşüm süreci sancısı başladı. İlçenin 2. İnönü, Atatürk, Çatalkaya ve Narlı Mahalleleri, Narlıdere Belediyesi’nin talebiyle Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildikten sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dönüşüm yetkisini Narlıdere Belediyesi’ne devretti. Belediye de bu mahallelerde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı taslağı ve kentsel dönüşüm projelerinin hazırlanması için bir firmayla sözleşme imzaladı.
Dört mahallede hak sahipleri tarafından kurulan 6 ayrı kooperatif ve 200’e yakın mahalleli bugün ilçedeki Demokrasi Meydanı’nda toplandı. Mithatpaşa Caddesi’nden Narlıdere Belediyesi’ne kadar yürüyüş yapan topluluk “Rantçı dönüşüm istemiyoruz”, “Barınma hakkımız engelenemez” sloganları attı. Belediye önüne gelen topluluk imzaladıkları Narlıdere Belediye Başkanlığı’na hitaben yazılan dilekçeleri Belediye Başkanı Abdül Batur’a vermek istediklerini açıkladı. Burada kooperatifler adına açıklama yapan Zeynel Kolçak “Narlıdere Belediyesi sözleşme ve 25 sayfalık ihale şartnamesiyle alandaki tüm yetkileri şirkete devretmiş. Mevcut haklarımız tehlikeye atıldı. Ayrıca, imar plan taslaklarının, kentsel tasarım projelerinin, uygulanlacak modelin, konut tiplerinin, rezerv alanların tespiti ile toplulaştırma, hak sahipleri ile anlaşma ve muvafakat senedi alınması yetkilerinin tamamı da şirkete verilmiş” dedi. Kolçak, Belediye’nin hak sahiplerine düşük profilli konutları borçlandırarak vermeyi amaçladığını belirterek bunu kabul edemeyeceklerini söyledi
Daha sonra Belediye’nin giriş katına giren kooperatif temsilcileri ve hak sahipleri Başkan Batur’un gelmesini ve kendisine açıklama yapmasını istedi. “Halk burada, Başkan nerede” sloganları atan topluluk, Başkan Batur gelene kadar ayrılmacaklarını belirterek oturma eylemi yaptı. Başkan Vekili CHP’li Ali Tünbek, Başkan Batur adına konuşmak için geldi. Ancak, topluluk muhattaplarının Batur olduğunu belirterek Tünbek’e tepki gösterdi. Bazı kızgın mahallelinin üzerine yürümesi sonrası Tünbek zemin kattan ayrıldı.
Batur gelmeyince, Kooperatif temsilcisi 7 kişi Başkanlık katına çıktı. Taleplerinin firmayla olan sözleşmesinin feshedilmesi, herkesin borçlanmadan konut sahibi olacak proje geliştirmesini, bunun için ek konut yapılmasını ve halkın onayı olmaksızın hiçbir işlem yapılmaması olduğunu açıklayan Kolçak, “Eğer bu taleplerimiz yerine gelmezse. Hiçkimseyi tespit veya görüşmek için dahi olsa mahalleye sokmayacağız. Bu kararımızın Başkan Batur’a iletilmesini istedik” dedi. Mahalle halkı daha sonra Belediye’den ayrıldı.
İZMİR ()
foto