ANTALYA'da CHP'nin Muratpaşa Belediye Başkan adayı Sultan Yeğen'in yerine İl Başkanı Devrim Kök gösterildi. İl Başkanı Kök, henüz resmi bildirim olmadığını söyledi, “Biz de öyle duyuyoruz" dedi.Kök, Yüksek Seçim Kurulu kararı uyarınca 1 Aralık günü istifa etmiş olması gerekliliğinin hatırlatılması üzerine kendisinin 29 Kasım'da zaten istifa ettiğini söyledi.

CHP Antalya'da Muratpaşa Belediye Başkan adayını değiştirdi. Pazar günü Parti Meclisi kararıyla başkan adayı ilan edilen İl Kadın Kolları Başkanı Sultan Yeğen'in adaylığı ancak 2 gün sürdü. Yeğen'in yerine İl Başkanı Devrim Kök aday gösterildi.

Antalya'da Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'in aday gösterilmeme süreci, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Konyaaltı ve Muratpaşa'da kurmaylarına “Kadın ve genç aday var mı?" sorusuyla başladı. Değişim talebi iki ismi ortaya çıkardı. Biri Konyaaltı'nda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Amerika'da seçimleri izlemesi için bizzat görevlendirdiği partinin eski İl Sekreteri Behiye Koparal, bir diğeri Muratpaşa'da Parti Genel Merkezi'ne giderek “Ben siyasete girmek istiyorum" diyen 36 yaşındaki mimar Bilgehan Yellice oldu.

Fakat söz konusu isimler üzerinde tartışmalar olgunlaştırılamadı. CHP Kepez Belediye Başkan adayı Erdal Öner'in 21 Aralık günü CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından aday ilan edilmesinin sarsıntısını en azda tutmak isteyen partide o günlerde mevcudu korumak anlayışı ön plana çıktı. Fakat, pazar günü belediye başkan adaylarını belirlemek için toplanan CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu, dediğini yaptı ve Muratpaşa'da adayı, 'Yeni CHP'ye uygun bir isimle, genç, kadın, iyi eğitimli gibi referansları üzerinde taşıyan Sultan Yeğen'le değiştirdi.

TÜM ERKEKLER DEVREDE

Muratpaşa'nın Yeğen sancısı CHP Antalya il binasının işgaline kadar uzandı. Yaşanan protestolar, Yeğen'le CHP'nin Muratpaşa'yı değil ama Büyükşehir Belediyesi'ni kaybetme riskine girdiği Genel Merkez'e anlatılmaya çalışıldı. Devrim Kök Ankara'ya gitti, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, hatta yeni CHP'li Erdal Öner'in bile Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere ulaşabildiği tüm kanallarla durumu anlatmaya çalıştı.

Yapılan görüşmeler sonuç verdi ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Antalya'ya “Bir isim bulun" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın ve İl Başkanı Devrim Kök toplantılara başladı. Salı günü 14.00'de başlayacak Büyükşehir Belediye Meclisi öncesi Ömer Melli ile görüşüldü. Dün kısa süren Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ardından Başkan Akaydın'ın makamında saat 19.30'a kadar sürecek toplantı başladı. Toplantıya bir ara CHP Kepez Belediye Başkan adayı Erdal Öner de dahil oldu. CHP'li Meclis üyesi Mustafa Yılmaz kısa süre uğradı.

YEĞEN ADAYLIĞINI SAVUNDU

İçerde isimler üzerine tartışmalar sürürken dışarda aralarında il yöneticilerinin de bulunduğu sınırlı bir grup çıkacak haberi bekledi. Büyükşehir'de fazla mesai devam ederken saat 17.00 sıralarında bir isim üzerinde anlaşma sağlandı. Fakat beklenmedik çıkış, Muratapaşa Belediye Başkan adayı Sultan Yeğen'den geldi. Büyükşehir Belediyesi'ne çağrılan Yeğen'den görevi iade etmesi istendi. Yeğen, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve İl Başkanı Devrim Kök'e karşısına alarak, diğer anlamı istifa olan görevi iade çağrısını reddetti.

Sultan Yeğen, iki erkeğe karşı adaylığını savunurken, partililerin cep telefonuna ve sosyal paylaşım sitelerinde 'Tüm Antalya'daki ilericileri Sultan başkana destek için Büyükşehir Belediyesi'ne acil bekliyoruz. Saat 20.00'ye kadar' mesajları düşmeye başladı. Sultan Yeğen'i ikna edemeyen başkanlar toplantıyı, 19.30 sıralarında tamamladı.

Toplantının ardından Muratpaşa Belediye Başkanı'nın İl Başkanı Devrim Kök olarak değiştirilmesinin, Merkez Yürütme Kurulu'nca değerlendirilmesi istendi. Yeğen'i görevden alma işlemleri ise Genel Merkez'e bırakıldı. Muratpaşa'da durum bugün saat 14.00'de başlayan MYK'nın gündemine geldi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, görevden istifa etmeyen Yeğen'in durumu hakkında partinin hukuk servisinden görüş istedi.

KÖK 29 KASIM'DA İSTİFA ETMİŞ

Yeğen'e yapılan görevlendirmenin, tüzüğün görevden almayı düzenleyen 43'üncü maddesinin F bendi uyarınca iptal edilebileceği belirtildi. Muratpaşa'da Sultan Yeğen'i görevden almanın hukuki altyapısı tamamlanınca İl Başkanı Kök aday olarak belirlendi. İl Başkanı Devrim Kök, “Henüz resmi bir bildirim yok. Biz de öyle duyuyoruz" dedi. Kök, YSK'nın 1 Aralık mesai bitimine kadar istifa etme zorunluğu bulunduğunun hatırlatılması üzerine “Ben ve diğer il başkanı arkadaşlarım 29 Kasım günü istifa etti. İstifa Genel Merkez tarafından istendi. Bu genelde sigorta olarak tutulur. Ölüm, kalım gibi bir durum olursa o boşluğu il başkanıyla doldurmak için bir yöntemdir" diye konuştu.

EVCİLMEN VE İKİ GÖRÜŞ

Gelişmeler karşısında alacağı tutum merakla beklenen Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, A takımıyla durum değerlendirmesi yaptı. En yakınındaki isimlerden Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Fırat Budak, istifa durumunda kendisiyle hareket etmeyeceğini belirtti. Aynı görüşü paylaşan bir diğer isim de CHP'li Meclis üyesi Hasan Gürsel Karabayır oldu. Başkan Evcilmen'in etrafından bir yanda “İstifa et seçime gir" görüşünü desteleyenler, karşı tarafında ise “CHP içinde kal. Genel seçim yakın" diyenler oluştu. (FOTOĞRAFLI)