BEŞ yıl önce yaşamını yitiren, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkan Yardımcısı, bilim insanı Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın adı Bornova Belediyesi Gençlik Merkezi’ne verildi. Bornova Belediye Meclisi, Gençlik Merkezi’ne Minibaş’ın isminin verilmesini oy birliği kararlaştırdı.
Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın ölümünün beşinci yılında Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde bir anma etkinliği düzenlendi. Daha sonra Minibaş’ın isminin verilmesi nedeniyle Gençlik Merkezi’nde yapılan açılışa geçildi. İsmi değiştirilen Merkez’in açılış kurdelesini, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çeliker, ÇYDD İzmir Şube Başkanı Gönül Kaya, Minibaş’ın annesi Nurten Minibaş ve sevenleri birlikte kesti. Başkan Sındır, açılış sonrası gezdirdiği Gençlik Merkezi hakkında misafirlerine bilgiler verdi.
Anma ve açılış programı kapsamında bir de söyleşi düzenlendi. Söyleşi öncesi bir konuşma yapan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yakından tanıma ve çalışma şansı bulduğu Minibaş’ı kelimelerle anlatmanın mümkün olmadığını söyledi. Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın çağdaş, Atatürkçü ve yılmaz bir bilim insanı olduğunu ifade eden Başkan Sındır, “Bir insanda ve bu ülkenin değerlerine sahip çıkması gereken her vatandaşta olması gereken değerlerin hepsine fazlasıyla sahip olan biriydi. Bu nedenle hayatı boyunca yaptıkları ve kişiliğiyle ile herkese örnek olan ismini gençlerle birlikte yaşatmak istedik” diye konuştu.
ÇYDD İzmir Şube Başkanı Gönül Kaya da, Minibaş’ın aydın ve yüreği sevgiyle dolu bir bilim insanı olduğunu belirterek, “Biz onu işte bu yüzden sevdik” dedi.
SINDIR’A TEŞEKKÜR
Açılış konuşmalarının ardından ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çeliker, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özlem Yüzak ve derneğin genç üyelerinden Deniz Garip Yılmaz’ın konuşmacı olduğu söyleşiye geçildi. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çeliker, Minibaş’ın adının artık sonsuza dek yaşayacağını belirterek, ”Bu durum bizlere büyük mutluluk verdi. Vefalı davranışı nedeniyle Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum“ diye konuştu. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özlem Yüzak, Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın bilim insanı kimliğinin yanı sıra gerçek bir arkadaş olduğunu ifade etti. ÇYDD’li gençler adına konuşan Deniz Garip Yılmaz ise Minibaş’ın kendileri için örnek bir kişilik olduğunu söyledi.
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, prestij projelerinden olan Gençlik Merkezi’nin, açıldığı 2012 yılından bu yana ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerinin yanında yer aldığını belirterek, “Büyükpark içerisindeki Merkez, ilçede yaşayan ya da üniversitelerde öğrenim görmek üzere kente gelen gençlere, yuva sıcaklığında hizmet sunuyor. “Paranın geçmediği yer’ sözü ile tanımlanan Gençlik Merkezi’nde öğrencilere, öğle 12.00’den akşam 20.00’ye kadar yemek veriliyor. Gün boyu bulunan sıcak çorba, çay, kahve ve meyve suyu da yine ücretsiz. Merkez’de, çamaşır yıkama ve kurutma olanağı da var. Kablosuz internet imkanının sunulduğu, santranç gibi zeka geliştirici oyunların oynanabildiği, gazetelerin günlük olarak bulunduğu Gençlik Merkezi’nin kitaplığı da gençlerin hizmetinde. Haftanın 7 günü sabah 08.00 ile akşam 22.00 arası açık olan Bornova Belediyesi Gençlik Merkezi, sosyal aktiviteleri de ev sahipliği yapıyor. Öğrenci toplulukları toplantılarını kafeterya ortamının da oluşturulduğu Merkez’de gerçekleştiriyor, sergilerini açıyor” dedi.
FOTOĞRAF