MESANE KANSERİ ARAŞTIRMASI MANİSA Halk Sağlığı Müdürlüğü, dünyada en sık görülen kanser hastalıkları içerisinde 6’ncı, Türkiye ve Manisa’da ise 2’nci sırada yer alan mesane kanseriyle ilgili bilimsel bir araştırmaya imza attı. Araştırmanın sonuçlarına göre mesane kanserine yakalananların yüzde 56’sı tütün kulanıyor.
Celal Bayar Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve İtalyan Mario Negri Enstitüsü işbirliğiyle yürütülen çalışmada mesane kanserine neden olan etkenler araştırıldı. Yaklaşık iki yıl süren ve akademik çevreler dışında ilk kez bir sağlık kurumunun yer aldığı araştırmaya UICC (Uluslararası Kanser Savaş Örgütü) burs desteği verdi. Geniş kapsamlı çalışma sonucunda sosyoekonomik düzey azaldıkça mesane kanseri vakalarında artış olduğu ve vakaların yüzde 56’sının tütün kullanımı, yüzde 19’unun ise geçirilmiş idrar yolları enfeksiyonlarından kaynaklandığı belirlendi.
SAĞLIKLI KİŞİLERLE FARKLAR İNCELENDİ
Mesane kanserinin Türkiye ve Manisa’da dünya ortalamasının üzerinde görülmesi üzerine Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü mesane kanserine yol açan etmenlerin ortaya çıkarılması amacıyla bilimsel bir araştırma yürüttü. Yaklaşık iki yıl süren çalışmada Manisa’da mesane kanseri tanısı almış kişilerle mesane kanserine yakalanmamış kişilerin yaş, cinsiyet, yaşam koşulları gibi özellikleri dikkate alınarak yaşam biçimleri incelendi. Hasta ve sağlam kişiler arasında ne gibi farklılıklar olduğu, dolayısıyla hastalığın hangi etkenlerden dolayı oluştuğu ve bu etkenlerin hastalık yapma gücünün ne olduğunun araştırıldığı çalışma, 173’ü mesane kanseri hastası, 282’si sağlıklı olmak üzere toplam 455 kişi üzerinde yürütüldü.
Çeşitli risk faktörlerinin sorgulandığı çalışma sonucunda sosyoekonomik düzeyin düştükçe mesane kanseri vakalarında artış olduğu ve mevcut mesane kanseri vakalarının yüzde 56’sının tütün kullanımı, yüzde 19’unun da geçirilmiş idrar yolları enfeksiyonlarından kaynaklandığı belirlendi.
Üniversiteler dışında ilk kez bir sağlık kurumunun yer aldığı bilimsel çalışma Celal Bayar Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve İtalyan Mario Negri Enstitüsü işbirliğiyle yürütüldü. Dünyadaki en büyük, bağımsız ve kar amacı gütmeyen kanserle mücadele örgütü olan UICC (Uluslararası Kanser Savaş Örgütü) tarafından burs desteği alan çalışma, kanser alanında bilinen uluslararası dergiler arasında yer alan ’European Journal of Cancer Prevention’ dergisinin Ocak 2014 sayısında yayınlandı.
Çalışmayı değerlendiren Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay araştırmanın sigara kullanımının terk edilmesi ve idrar yolu enfeksiyonlarının yeterli düzeyde tedavi edilmesi ile Manisa’da mesane kanseri vakalarının çoğunun önlenebileceğini ortaya koyduğunu söyledi.
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / MANİSA, ()

Fotoğraflı