KIRMIZI palmiye böceği ile mücadele kapsamında Muğla’nın Marmaris ve Datça ilçelerine palmiye ve hurma ağacı türlerinin girişinin yasaklandığı bildirildi.
Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral, yaptığı yazılı açıklamada, palmiye ağacı ve çeşitlerine zarar veren ve yok olmalarına neden olan kırmızı palmiye böceği ile mücadele etmek ve gerekli tedbirleri almak için komisyon kurulduğunu belirtti. Kaymakam Saral, komisyonun dışarıdan palmiye, hurma, fenix gibi ağaç çeşitlerinin Marmaris ve Datça’ya getirilmesi yasaklama kararı aldığını kaydetti.
Bu ağaç türlerinin ilçe, belde ve köylerdeki sayısının tespiti için Marmaris Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Marmaris İlçe Milli Parklar Müdürlüğü ve Marmaris Belediyesi’nde görevli uzman kişilerden oluşan bir alt komisyon oluşturduklarını vurgulayan Kaymakam Saral, açıklamasında,
“İlçe genelinde bu tür ağaçlar tespit edilecek. Tespit edilen ağaçlar harita üzerinde numaralandırılaracak ve teker teker işaretlenecek. Böylelikle ilçeye dılşarıdan bu tür ağaç getirilmesi de kontrol altına alınacak” dedi.
Saral, kırmızı palmiye böceği mücadelesi yapmayan, komisyon üyelerine yardımcı olmayan kişiler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanununun ilgili maddelerine göre yasal işlem yapılacağını da bildirdi.
Doğuş Esat BERME / MARMARİS, () Fotoğraflı ==KUTU==
Kırmızı palmiye böceği Malezya’da ilk kez 1980 yılında hindistancevizi ağaçlarında görülen kırmızı palmiye böceği, önce Suudi Arabistan’a, buradan da ihraç edilen hurma fidanlarıyla Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve 1994’te de Mısır’a sıçradı. 1996 yılında Mısır’dan ihraç edilen Arap hurma ağaçları ile İspanya’ya kadar ulaşan böcek, 1999’da İsrail’de de görüldü. 2005 yılında ise Mısır’dan ithal edilen hurma ve palmiye ağaçları ile de Antalya üzerinden Türkiye’ye yayılan zararlının görüldüğü ağaçlar kurumaya başladı. Ağaçların özüyle beslenip çiftleşen böcek, palmiye yapraklarına 160 ile 200 arasında yumurta bırakıyor. Yumurtalardan çıkan küçük larvalar palmiyenin içini kemirerek bitiriyor. Büyüdüklerinde üzerlerine palmiye liflerinden bir koza örüyorlar. Bu kozanın içinde de evrimlerini geçirerek larva böcek haline dönüşüyor ve uçarak palmiye dışında çiftleşiyorlar. Dişiler, yine palmiye yaprakları arasına yumurtlayarak döngüyü devam ettiriyor.