KÜTAHYA’nın Gediz ilçesinde düşük maaş aldığını ve sigorta primlerinin ödenmediğini bildiren maden işçileri sendikaya üye olarak sorunlarına çözüm arayacak. Gökler Linyit Kömürü Havzası’nda çalışan 400 maden işçisinden 300’ü Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şubesi’ne üye oldu.
Bazı haklarına sahip olabilmek için sendikalı olmak istediklerini belirten maden yeraltı işçileri biraraya gelerek Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şube Başkanı Ahmet Yılmaz’ın kapısını çaldı. Gediz’de çalışan maden işçilerinin mağduriyetlerinden söz eden Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şube Başkanı Ahmet Yılmaz, bazı işçilerin yılın ilk 6 ayı için yüzde 2, ikinci altı ayı için de yüzde 2 zamla çalıştırıldığını kaydetti. Yaklaşık bin lira karşılığında çalıştırılan işçilerin geçinemediğini vurgulayan Yılmaz, bazılarının ise prim borcu nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile mahkemelik olduğunu açıkladı. Başkan Yılmaz, “Mağdur olan işçi arkadaşlarım beni aradılar. Kendilerine sahip çıkılması için sendikaya üye olmak istediklerini söylediler. Bize başvuranların üyeliklerini tamamladık. Çalışan arkadaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumak adına her mücadeleyi vereceğiz” dedi. Yılmaz, önümüzdeki günlerde üye sayısının daha da artmasını beklediklerini ifade etti. Son yapılan kayıtlarla şubenin toplam üye sayısının bin 600’ü aştığını belirten Ahmet Yılmaz, SGK ile mahkemelik olan işçiler için süreci takip ederek haklarına sahip çıkacaklarını bildirdi.
PRİMLERİNİN ÖDENMEDİĞİNİ YENİ ÖĞRENDİLER
Prim borcu yüzünden SGK ile mahkemelik olan 18 yıllık maden işçisi Hasan Batı, 2007-2009 yılları arasında çalıştığı şirket tarafından sahte evrak düzenlenerek başka bir işyerinde çalışmış gösterildiklerini iddia ederek, “Birkaç kişi toplanarak ocak açanlar sahte şirket üzerinden bizi sigortaya bildirmişler. SGK bize sahtekarlık, dolandırıcılık suçlamasıyla dava açtı. Halbuki yeraltında çalışan işçiyiz biz, sahte evrak düzenlemeden ne anlarız? Hepimize 2-3 bin lira arasında ceza geldi. Mahkememiz hala sürüyor. Bin lira ile evin ihtiyacını mı karşılayalım, avukat parası mı ödeyelim? Sendikanın dışında bize sahip çıkan yok” diye konuştu.
Mağdur işçilerden Mustafa Karadağ, “Biz Cihan Madencilik’te çalışıyorduk. Sigortalarımız ve tüm giderlerimiz kaçak ocak olan Antimon Madencilik üzerinden gösterilmiş. Hastanedeki ilaç ve tedavi bedelim bana ceza olarak bildirildi. Primlerimin nereden yattığını ben bilemem. Bunu işveren bilir. SGK bizi dolandırıcı olarak suçluyor” dedi.
İşçi Uğur Aykan, kendisinin de aynı durumdan mağdur edildiğini ifade ederek, “Cihan Madencilik’te hiç çalışmadım, Günay Madencilik’te çalıştım. Sigortamı sahte şirket üzerinden göstermişler. O kadar müfettiş geliyor, hiç bunları ele almamışlar. Yetkililerden gereğinin yapılmasını rica ediyorum” dedi. Hukuki sürecin tamamlanmasını bekleyen 135 işçi, sendikadan destek beklediklerini bildirdiler.
MEHMET ALTINTAŞ / GEDİZ (Kütahya), ()
FOTOĞRAF