CHP İzmir’in ilçelerinde Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu’nun istediği isimlerle seçime girecek. Görevdeki belediye başkanlarının yarısıyla yollarını ayıran partide sıkıntı yaşandı. Başkanlar, ilçede parti oylarının düşeceğini öne sürdü. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, “Bu liste değişmez. Herkes 30 ilçe ve yüzde 60 oy hedefine kilitlensin” mesajı verdi.
İzmir’de son yerel seçimde 30 ilçenin 29’unu alan CHP, mevcut başkanlarının yarısını yeniden aday gösterirken, 14’ünü değiştirdi. Merkez Yönetim Kurulu’ndan (MYK) Parti Meclisi’ne (PM) sunulan listeye karşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, istifa resti çekti. Bu resti gören Genel Merkez, saat 01.00’den sonra Kocaoğlu’nun istediği isimleri PM’ye sundu ve o kişiler aday oldu. En büyük tartışma, Sema Pekdaş’ın Konak adaylığında yaşandı. Pektaş Konak’tan aday olunca yıllardır Konak ve Karabağlar’da siyaset yapan Hüseyin Mutlu Akpınar Karşıyaka’ya kaydırıldı. Kocaoğlu, Aliağa’da Hakkı Ülkü yerine Barış Eroğlu’nu, Bornova’da Kamil Oktay Sındır’ın yerine Olgun Atilla’nın, Karabağlar’da Sıtkı Kürüm yerine Muhittin Selvitopu’nun, Menderes’te Ergun Özgün’ün yerine Canan Pala’nın arkasında durdu. Pala aday olmak istemeyince kocası Ahmet Pala aday gösterildi. CHP’nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, Akpınar’ın adaylığı için yoğun çaba harcarken CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, adaylığı MYK’dan çıkan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu yerine Muhittin Dalgıç’ın aday gösterilmesini sağladı. CHP’nin 30 ilçe belediye başkan adayından sadece ikisi kadın oldu. Parti, Konak ve Urla’da kadın aday gösterdi. Göreve talip olan 11 ilçe başkanından sadece Mehmet Çetinkaya Kınık Belediye Başkan adayı oldu.
KARŞIYAKA, DİKİLİ VE ÇİĞLİ’DE KESKİN ETKİ
Dikili’de eski Belediye Başkanı Osman Özgüven PM’nin desteğini aldı ancak orada Adnan Keskin’e yakın olan Mustafa Tosun aday gösterildi. MYK Çiğli’de Gürsel Tekin’in isteğiyle Aziz Buğa’yı aday gösterirken son anda dengelerin değişmesiyle PM’ye Hasan Aslan adı sunuldu. Aslan’ın adaylığında Keskin’in etkisi oldu. Menderes’te Kocaoğlu adaylık başvurusu olmayan Eczacı Canan Pala’nın aday gösterilmesi istedi ancak siyasette eşinin etkin olmasını isteyen Pala’nın talebiyle belediye meclis üyesi için adaylık başvurusunda bulunan Ahmet Pala başkan adayı oldu.
BU ADAY LİSTESİNE DESTEK VERMİYORUM
PM Üyesi olan CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Parti Meclisi devam ederken İzmir Büyükşehir Belediye Bakanı Aziz Kocaoğlu’nun istifa resti çektiğini, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve İzmir İl Başkanı Ali Engin’in aracılık ettiği görüşmelerle MYK’dan çıkan listenin değiştirildiğini söyledi. Güler, “Bu aday listesine destek vermiyorum. Muhalefet şerhi koydum. Konak adayı yanlış. Sema Pekdaş başvurusunu bile yapmamıştı. Aziz Bey’in kolundan tutup Konak İlçe Başkanlığı’na getirmesiyle aday oldu. Konak’ta 11 adayımız vardı. Hakan Tartan da devam etmek istediğini söyledi. Hepsi bir tarafa kondu. Hiçbir prosedüre uymayan aday getirildi. Pekdaş’ın tek isteklisi Aziz Kocaoğlu idi. Konak için başvuruda bulunan yıllardır Konak, Karabağlar’da çalışmış ve Konak için çok önemli hazırlıkları olan Akpınar Karşıyaka’dan aday gösterildi. Bu hem adaya hem Karşıyaka seçmenine uygun olmayan bir tercih. Öyle anlaşılıyor ki Sema Hanım’ın illa Konak’tan aday yapılması ısrarı açıklanması güç duruma ulaştı” dedi.
KONAK’TA KADINLARIN YARIŞI
CHP’de en çok tartışılan Konak adayı Sema Pekdaş, “Ben Konak’tan aday oldum başka bir yerden aday gösterilmem doğru olmazdı” derken seçim çalışmalarına başladığını, AK Parti’den İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile yarışacağını belirterek, “Konak için başarılı düzeyli nitelikli bir yarış diliyorum. Seçim yarışı aynı zamanda demokrasi meydanı diye düşünürüm. Bu yarıştan İzmir ve Konak yararlı çıkar. Önemli olan Denizli’nin milletvekili olması değil İlkhur Hanım olmasıdır. Herkes kendi değeri ile vardır. Konak’ta kadınların yarışının daha nitelikli olduğunu göstereceğiz” dedi.
TEPKİLER UZUN VADELİ DEĞİL
CHP Buca Belediye Başkan Adayı Levent Piriştina, “Sürecin başından beri son derece düzeyli CHP’ye ve Buca’ya yakışır bir kampanya yürütüyorduk. Görev bize verildi. Önce seçimi alacağım sonra bayrağı onurla dalgalandıracağım. Fevri tepkiler var ama bunların uzun vadeli karşılığı yoktur. Bütün arkadaşlarımla omuz omuza çalışacağım. Babamın yaptıkları, yola çıkışımda temel oluşturan bir miras” dedi.
KAYBEDENLERİN TEPKİSİ
GEZİ GENÇLİĞİNE YAZIK OLDU
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, yerine aday gösterilen Sema Pekdaş için “Hayırlısı olsun” derken “Parti bir akıl tutulması yaşıyor. Anketler ve halk desteği önemli dendi ama bunlar dikkate alınmadı. Atatürk’e, kadınlara ve Gezi gençliğine yazık oldu” değerlendirmesinde bulundu.
PADİŞAHLIK GİBİ
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, ilçesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina’nın oğlu Levent Piriştina’nın aday gösterilmesine tepki göstererek, “Buca’da bile oturmuyor. “Tınaztepe’yi, Üçkuyular’ı bul’ desen bilemez. Neyin diyeti ödendi bilmiyorum. Bu padişahlık değil babadan oğula geçmez” dedi.
PARTİ OYLARI DÜŞER
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, ilçesinde Adnan Keskin’e yakın olan Hasan Aslan’ın aday gösterilmesinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdarğlu’na karşı yapılmış bir kurultay operasyonu olduğunu öne sürerek, parti oylarının düşeceğini öne sürdü. Solak, şöyle konuştu.
“Anketlere göre Çiğli’de yüzde 60 destek alan bir başkanım. Yeniden gösterilmemiş olmak benim açımdan bir başarısızlık değil Genel Başkan’a yönelik kurultay hesabı ile yapılan bir operasyon olduğunu düşünüyorum. CHP’nin halkın gözünde değer kaybedeceğine inanıyorum. Gereken tepkiyi göstereceğiz. Parti oyları çok ciddi ölçüde düşer.”
BU LİSTE DEĞİŞMEZ
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, belediye başkan aday listesini değerlendirirken, gençlere ağırlık verildiğini, daha önce hiç kadın aday gösterilmezken listede iki kadının bulunduğunu, bir ilçe başkanının Kınık’tan aday gösterildiğini dile getirerek, 14 belediye başkanının değişmesinin onların başarısız olmasından değil toplumun değişim talebinden kaynaklandığını anlattı. Engin, şöyle konuştu:
“Listenin örgüt tarafından benimseneceğine inanıyorum. Adaylar belirlenirken anketlere bakıldı ancak anketler tek belirleyici değildi. Toplumun yüzde 60’ının desteğini alan bir belediye başkanı anketi de elimizde yok. Hüseyin Mutlu Akpınar örgüte uzun yıllar emek verdi. İzmir artık bir bütün kentin sorunları aynı. Karşıyaka Spor Kulübü’nde yöneticilik yaptı. Aileden CHP’li, genç, idealist, bu davaya gönül vermiş bir arkadaşımız. Sonuna akadar arkasındayız. Sema Pekdaş, başarılı bir hukukçu. Kentin sorunlarına vakıf. Gezi eylemlerine öncülük etmiş biri. Hakkında yapılan değerlendirmeleri haksız mesnetsiz ve greçek dışı buluyorum. Bu liste değişmez. Daha önce 12 ilçe belediye başkan adayı açıklandığında da bazı arkadaşlar bağımsız aday olmayı ve diğer partilerle görüşmeyi denediler. İnsani refleksi, üzülmelerini anlarım ama partiye ihaneti anlayamam. Onlara tavsiyem, 30 ilçeyi kazanma ve yüzde 60 hedefine ortak olmaları ve ileride sosyal ve siyasal hayatına iz düşürmemeleri.”
Elif DEMİRCİ / İZMİR, ()
FOTOĞRAF
KUTU
CHP İZMİR’DE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önderliğinde 30 ilçede şu isimlerle seçime girecek: Aliağa: Barış Eroğlu
Balçova: Mehmet Ali Çalkaya
Bayındır: Ufuk Sesli
Bayraklı: Hasan Karabağ
Bergama: Mehmet Gönenç
Beydağ: Süleyman Vasfi Şentürk
Bornova: Olgun Atilla
Buca: Levent Piriştina
Çeşme: Muhittin Dalgıç
Çiğli: Hasan Aslan
Dikili: Mustafa Tosun
Foça: Gökhan Demirağ
Gaziemir: Halil İbrahim Şenol
Güzelbahçe: Mustafa İnce
Karabağlar: Muhittin Selvitopu
Karaburun: Ahmat Çakır
Karşıyaka: Hüseyin Mutlu Akpınar
Kemalpaşa: Rıdvan Karakayalı
Kınık: Mehmet Çetinkaya
Kiraz: Ercan Ekici
Konak: Sema Pekdaş
Menderes: Ahmet Pala
Menemen: Tahir Şahin
Narlıdere: Abdül Batur
Ödemiş: Bekir Keskin
Seferihisar: Tunç Soyer
Selçuk: Vefa Ülgür
Tire: Tayfur Çiçek
Torbalı: Ufuk Yörük
Urla: Sibel Uyar