YERLEŞİM yerleri içerisindeki ana yollarda hız sınırının 90 kilometreye çıktığı haberleri, hangi yollar için geçerli olduğu ve ne zaman uygulmaya geçeceği sorularını da beraberinde getirdi. İzmir’de belirlenen şartlara sadece üç ana caddenin uyduğu, limit arttırım kararının ise, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden henüz çıkmadığı bildirdildi. Karardan önce 90 kilometre ile araç kullanan sürücülere ceza yazılmasına devam edileceği öğrenildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı Hamza Altıntaş’ın, “Otomobiller için sınır 50 artı 20 kilometreydi. Ancak bu sınır trafiğin akışını bozuyordu. Diğer ülkelerde gerekli tedbirlerin alındığı ana yollarda hızın arttırılabileceğini gördük. Bu nedenle hız sınırı her bir araç için 50 artı 32 kilometre daha arttırılabilir hükmünü koyduk” açıklamasının ardından İzmir’de de bu kuralın uygulanıp uygulanmayacağı konusunu gündeme getirdi.
HENÜZ UYGULAMAYA GEÇİLMEDİ
Ancak, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aldığı bu kararın İzmir’de henüz hayata geçmediği öğrenildi. Limit arttırımı için ilk olarak kentteki, ana yolların genişlikleri, yayalar için alt ve üst geçitlerin yanı sıra yoldaki geçişler için engelleyici önlemlerin alınıp alınmadığı ile yoğunluk durumlarının belirleneceği bildirildi. Ardından da Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin toplanarak bu ana yolları tek tek değerlendirdikten sonra hangisinde limit arttırımına girdilip gidelmeyeceğine karar verileceği açıklandı. Ancak koordinasyon merkezinin henüz toplanmadığı ve önümüzdeki günlerde çalışmanın yapılacağı öğrenildi.
ŞARTLARA SADECE ÜÇ CADDE UYGUN
Hız limitinin arttırılması için gerekli olan şartların ise, kentte sarece, Bornova - Alsancak arasındaki Ankara Caddesi, Karşıyaka - Alsancak arasındaki Altınyol ve Çiğli ile Karşıyaka arasındaki Anadolu Caddesi’nde bulunduğu ifade edildi. Kentteki diğer önemli ana yollar, Yeşildere Caddesi, Yeşillik Caddesi ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda hız limiti arttırımının yapılamayacağı ilk incelemede tespit edildi.
SÜRÜCÜLERE CEZA UYARISI
Emniyet yetkilileri, limit artırım kararının çıkmamasından dolayı, kendi çalışmalarının eski kurallar çerçevesinde aynen devam edeceğini, sürücülerin 90 kilometre ile araç kullanmaları halinde yine ceza yazılabileceği uyarısında bulundu. Arttırım kararın, kamuoyuna duyurulmasıyla, kentte uygulamanın başalayacağı yine dile geirildi. foto