İZMİR Büyükşehir Belediyesi, yaşam alanları giderek azalan kuşlar için doğal malzeme kullanılarak hazırlanan, 4 farklı tipteki 1700 özel yuvayı kentin çeşitli bölgelerindeki ağaçlara yerleştirmeye başladı.
Büyükşehir Belediyesi, göç mevsimi ve yuva yapma dönemi olmasından dolayı kentin farklı yerlerine yeni kuş yuvaları yerleştirmeye ve eskilerinin bakımını yapmaya başladı. Bakım çalışmaları sırasında kuş yuvalarını en çok ağaç ve ev serçesi, büyük baştankara, mavi baştankara, çam baştankarası, sığırcık gibi kuş türlerinin kullandığı tespit edildi. Çalışmalar kapsamında, bir önceki göç mevsiminde kuşların kullandığı yuvalar ve o dönemden kalan yuva içindeki artıklar temizlenerek, yeni gelecek kuşlar için uygun ortam hazırlandı.
İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) uzmanları ile birlikte çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kuşların özelliklerine uygun olarak hazırladıkları yuvaları yine türlerin yoğun olduğu yerleri göz önünde bulundurarak yerleştirdi. 2009 Şubat ayında başlayan projeyle bugüne kadar toplam 1000 adet yuva İzmir’in farklı yerlerine yerleştirilerek göç mevsimindeki kuşlara sığınma yeri sağlanırken, bu dönemde de toplam 1700 adet yuvanın yerleştirilerek kuşlar için doğal ve korunaklı ortam yaratmasının hedeflendiği belirtildi.
HER TÜRE GÖRE FARKLI MODEL
Rus çamı ve su kontraplağı kullanılarak yapılan, katkı maddesi bulunmayan ve asma ekipmanları paslanmaz olan yuvalar, kuşların türüne göre belirlenen delik çaplarına uygun şekilde hazırlanıyor. Yuvaların takıldığı yerler ve delik çapları, türlere göre listelenerek doğal denge açısından kuşların takipleri de yapılabiliyor. Yapılan çalışmalarla kuşların türlerine göre farklı büyüklük ve genişliğe sahip olan 4 farklı modeldeki yuvalar kentin farklı yerlerine yerleştirildi. Serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan, sıvacı kuşu türleri için özel yapılan yuvalar için kuş türlerinin kendi içinde yoğun olduğu yerler seçildi.
Kuşların doğal yaşam alanlarının azalması gerçeğinden yola çıkan Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, kentin dört bir yanına astıkları kuş yuvaları ile ekolojik dengeye katkıda bulunmayı hedefliyor.
İZMİR, ()
FOTOĞRAF