İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen ve Çiğli’de geçmişte Seyrek ve Harmandalı belde belediyeleri tarafından yapılan planlamaları eleştirdi. Kocaoğlu, “İzmir Serbest Bölge’nin burnunun dibine Villakent’i planlayan zihniyet neyse, Harmandalı’da Çöp Tesisi’ne 250 metre yakına kadar konutları getiren zihniyet aynı. Böyle olunca buraları yaşanmaz hala geliyor” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen İzmir Serbest Bölgesi’ni (İZBAŞ) ziyaret etti. Burada işadamları ve çalışanlarla bir araya gelen Kocaoğlu, Bölge’de yapılan çalışmalarla ilgili brifing aldı. İZBAŞ YÖnetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli ise Kocaoğlu’na sorunlarını anlattı, bazı isteklerde bulundu. Sevimli, deri sanayinin ağırlıklı olduğu Serbest Bölge’nin bulunduğu Seyrek’teki araziye eski fabrikalarının kent içinde kalmalarından dolayı geldiklerini belirten Sevimli, “Biz geldikten sonra şehir bizim yanımıza Villakent’in yapılmasıyla geldi. Arıtma Tesisine, fabrikalara bu kadar yakın yerleşmide rahat ve mutluluk rüyaları görmüş Villakent sahiplerinin rüyaları ne kadar gerçek olabilir? Bu da yetmedi eski planlarda bacasız sanayi için ayrılan Serbest BÖlge’nin yanındaki arazi de yeni imar planlarında konut olarak ayrıdı. Bu gelecekte çok baş ağrıtacak. Konut, sanayi yanyana gelcek. Bu oluşuma izin vermemenizi diliyoruz. Şehir planları rant ve kişisel çıkarlar için değil, olması gerektiği gibi yapılmalıdır. Eski planlara geri dönülmesini istiyoruz” dedi
Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada, Sevimli’nin Villakent’la ilgili sözlerine hak verdi. Kocaoğlu, “Villakent’i planlayan zihniyet neyse, Harmandalı’da çöp tesisine 250 metre yakına kadar konutları getiren planı yapan zihniyet aynıdır. Serbet bölge’nin burnunun dibine belde belediyesi konut koyuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Harmandalı Çöplüğü’nü yapıyor. Harmandalı Belediye Başkanı burnunun dibine kadar konut planı yapıyor. Böyle olunca bölge yaşanmaz hale geliyor” dedi. Sevimli’nin sözettiği bacasız sanayi olan planın konuta dönüşmesiyle ilgili bilgi sahibi olmadığını belirten Kocaoğlu, bir tampon bölge olması gerektiğini, konuyu inceleyeceğini söyledi.
Kocaoğlu, Serbest Bölge içinde yeralan fabrika ve işletmelerin yollarının asfaltlanması talebi olduğunu ancak bu konuda bir yetki sorunu bulunduğunu söyledi. Yetki alanında olmayan bazı asfaltlamaları maliyet fiyatına, kamu yararı olan yerlerde yaptıklarını belirten Kocaoğlu, ancak yeni çıkan yasaya göre de dernek, OSB, Vakıf ve kar amacı gütmeyen gruplara Valilik izniyle yatırım yapabildikelerini belirtti. Kocaoğlu, “İzmir Serbest Bölge Valilik’e başvuracak. Valilik de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeye asfaltlama için para harcayabileceği yönünde izin verirse derhal başlarız” dedi.
Utku BOLULU İZMİR ()
foto