Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, seçimin ardından Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanacak köylerle ilgili yakında dekrelasyon yayınlayacaklarını söyledi. “Köy tüzel kişiliklerinin, beldesi kapanan beldelerin mallarının tamamını, bugüne kadar bu malları kim kullanıyorsa, kim hayvan otlatıyorsa, kim ekip biçiyorsa, yine o insanlar kullanacak ve kullanmaya devam edecek” dedi.
Seferihisar’da temaslarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hem bölgede yapılan işleri inceledi hem de vatandaşların talep ve önerilerini dinledi. İlk olarak 4.85 milyon liralık yatırımla ıslah edilen Karakoç Deresi’ndeki çalışmaları yerinde gören Başkan Kocaoğlu’na Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan eşlik etti. Soyer, 1.8 kilometrelik Karakoç Deresi’ndeki ıslah çalışmalarının daha ilk yağışta etkisini gösterdiğini ve bölgeyi sel baskını tehdidinden kurtardığını söyledi.
İlçe girişinden itibaren aracından inerek esnafı tek tek selamlayan Kocaoğlu Seferihisar Belediyesi tarafından restore edilen Zenşiye Güler Konağı Kent Belleği ve Anı Evi’ni gezdikten sonra Dutlaraltı Kahvesi’nde vatandaşlarla buluştu. Buradaki toplantıya İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci de eşlik etti. Seferihisarlılara bölgeye yaptıkları yatırımlar hakkında bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu jeotermal enerji konusunda bilgi verdi, “Burada denizle irtibatı olan bir rezerv var. Bu rezervi kontrollü kullanmak gerekiyor. Bu rezerv bugüne kadar hiç kontrol edilmemiş. Sıcak su kendi kendini besliyor mu, beslemiyor mu? Bir çöküş var mı yok mu? Siz çektikçe denizden soğuk su geliyor mu, gelmiyor mu? Bu zaman içinde belli olacak. Ortaya çıkacak kaynağı gerek enerji üretiminde, gerekse sera ve kür merkezlerinde değerlendirmek arzusundayız. Ama şu aşamada “bugün Seferihisar'a su gelecek' demek, seçim öncesi palavra atmak demektir. Ben onu yapmam” dedi.
İl Özel İdaresi ile Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortak olduğu İzmir Jeotermal A.Ş.'nin kapasitesini iki misline çıkardığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, Seferihisar termal sahasında yaklaşık 7 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını söyledi. Bölgede seracılık yapılması ve vatandaşlara da istihdam sağlanması için Hazine'ye ait 200 dönümlük bir arazinin tahsisini istediklerini, ancak Hazine'nin vermediğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “9 - 10 ay önce Sayın Başbakan’a özel bir mektup yazdım. Durumu ve yapılan yatırımı anlattım. “Burada 39 bin dönüm askeri tatbikat bölgesi var, kuyularımızın bir kısmı bölge içinde ve çok yakında. Bize buradan 500-1000 dönüm civarında bir yer verirseniz, hemen seracılığı başlatabiliriz ve ihracat yapabiliriz, organik ürün üretebiliriz' diye bir mektup yazdım. Bu mektuba henüz bir cevap alamadım, umuyorum önümüzdeki günlerde alırız” dedi.
Başkan Kocaoğlu, ilçe belediye başkan adayları belli olduktan sonra tüm ilçe belediye başkanları ile bir araya gelerek köylüler için özel bir deklarasyon imzalayacaklarını ve bunu köylere göndereceklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu “Köy tüzel kişiliklerinin, beldesi kapanan beldelerin mallarının tamamı, bugüne kadar bu malları kim kullanıyorsa, kim hayvan otlatıyorsa, kim ekip biçiyorsa, suyundan, her şeyinden, etinden kemiğine kadar kim kullanıyorsa, yine o insanlar kullanacak ve kullanmaya devam edecek. Bugüne kadar atadan babadan kullandığı; tapu şunun bunun olmuş, şuraya devredilmiş kimseyi, hiç birimizi ilgilendirmiyor. Kim kullandıysa, kim işlediyse o kullanmaya, işlemeye devam edecek. Kırsaldan gelen, 27 yılını çiftçilikle geçirmiş bir kardeşiniz olarak, çiftçinin ne yaptığını, ne çektiğini biliyorum. O mallara da dokunmamak üzere, üzerimizde kalmak üzere, bir politika geliştirdik ve bunu da ilçe adaylarımızın hepsi belli olduktan sonra tüm muhtarlarımıza ve kamuoyuna bir deklarasyon imzalayıp duyuracağız” dedi.
İZMİR )
foto