Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, inşaat sektörünün 2013 yılını yüzde 6 büyümeyle kapattığını, ancak İzmir'de yeni inşaat yapılacak arsa olmaması sonucu İzmir'de beklenildiği oranda büyüyemediğini söyledi.
Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimlerden sonra İzmir'in kentsel dönüşüm konusundaki durumunun netlik kazanacağını ifade eden Nasır, ilçe belediye başkanlarının bu konudaki tutumlarının belirleyici olacağını dile getirdi. Şu anki seçim ortamından dolayı yerel yöneticilerin kentsel dönüşümle ilgili frene bastığı görüşünü savunan Nasır, “İzmir'de inşaat sektörünün potansiyelini gerçek anlamda ortaya çıkaracak kentsel dönüşüm, tam anlamıyla yaşama geçirilemedi. Kentsel dönüşümdeki en büyük etken, yerel yönetimlerin seçimden sonraki tutumları olacak. Çünkü bir ilçenin sorunlarını sosyal ve kültürel yapısını en iyi bilen kişiler yerel yöneticilerdir. Seçimlerden sonra kentsel dönüşüm konusunun da hızlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Müteahhitler Federasyonu'nun (MÜFED) önemli bir güçbirliğini yaşam geçirerek olduğunun altını çizen Nasır “Bizim için önemli olan İzmir'de iş yaparak, katma değerin İzmir'de kalmasını sağlamaktır. Kentsel dönüşümden sonra yaşama geçirilecek projelerin, İzmir ekonomisine can vereceğini düşünüyorum. Kurduğumuz güçbirliğiyle 200 sektöre ve 4 - 5 bin kalem malzemeye ulaşan inşaat sektörünü canlandıracak projelere imza atacağız. Bu da, İzmir ekonomisi için büyük bir kazanım olacak. Yeni projelerle işçisinden mühendisine kadar pekçok farklı alanda yeni istihdam yaratacağız” dedi.
Kentsel dönüşüm konusunda ilçe belediye başkanlarına büyük görev ve sorumluluk düşeceğine dikkat çeken MÜFED Başkanı Necip Nasır “İlçelerden başlayarak mahalle mahalle, sokak sokak planlama yapılması ve halkın görüşleri ve beklentilerinin belirlenmesi lazım. Bu proje sadece eski binaları yıkıp yeni bina yapmak demek değildir. Bu çalışma, sosyal bir proje olmalıdır. Yeşil alanları, parkları, yolları ve otoparklarıyla geleceğe dönük olarak planlama yapılmalıdır” görüşünü savundu.
İzmir gibi, yüzde 85'inin dönüşmek zorunda olduğu bir kentte, dönüşümün yerinde yapılması gereğini vurgulayan Necip Nasır, buna neden olarak İzmir'in sosyal yapısı nedeniyle insanların oturdukları yeri değiştirmek istememesini gösterdi.
İZMİR ()
foto