KONAK Belediyesi Eşrefpaşa Semt Merkezi’nde, iki yıldır kadının emeğini üretime, üretimi kazanca dönüştüren, “Trabzon gümüş kazaz örücülüğü' kursu, yeni öğrencilerine kapılarını açtı.
Hünerli kadınların gümüşü ilmek ilmek işledikleri, ata yadigarı Kazaz örücülüğü İzmir’de can buldu. Konak Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Nermin Çelen’in eğitmenliğinde kursa başlayan kadınlar, ilk günden bugüne bir yandan meslek öğrenirken bir yandan da Selçuklu döneminden kalan eşsiz bir sanatı koruma altına aldı.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, kadınların gözlerindeki ışığı üretime yansıttıklarını vurgulayarak Konak Halk Üniversitesi’nin kadınların öncülüğünde gelişen bir oluşum olduğunu dile getirdi. Açılan kurslarda eksik olan, ihtiyaç duyulan ne varsa o branşlara yöneldiklerini dile getiren Başkan Tartan, kursları başarıyla sürdüren İzmir kadınına övgüde bulundu ve şöyle konuştu:
“İzmir her zaman Türkiye’ye örnek olan, çağdaşlığın, mutlu insanların kenti oldu. Ama İzmir bunu şüphesiz, kadınına borçlu. Bizim her yıl 10 bin öğrencisiyle üretim merkezi haline gelen Konak Halk Üniversitemizde de kadınlar çoğunlukta ve bu sebeple hoşgörü, sevgi, paylaşım, vefa, emek hep ön planda. Bu yüzden her yıl daha farklı, daha yaratıcı alanlarda yeni kurslar açıyoruz.”
Trabzon Kazaz Örücülüğü kursiyerleri de her zaman kadınlara destek olan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a kendilerine sağladığı imkanlar için teşekkür etti. Kazaz Örücülüğü kursuna devam eden kursiyerlerden bazıları ise düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:
Dilek Ekmekçiler: Ben bu sanatla Karadeniz gezisinde tanıştım. Sadece Trabzon’da üretildiğini öğrendim ve ben de yapmak istedim. Hakan Tartan’ın çabalarıyla açılan bu merkezde kazaz örücülüğü yapıldığını öğrendim. Kasım ayından bu yana burada zevkle çalışıyoruz. Hakan Tartan’ın yardımlarıyla ve Nilgün Hocamızın değerli bilgileriyle Selçuklu’dan kalan bu sanatı İzmir’de canlandırmaya çalışıyoruz.
Serpil Tunca: Bu kursu internetten öğrendim. Kurs çok zevkli, beynimizdekileri boşaltıyoruz, hayatımız renklendi. Mesela ben çok unutkan olduğumu düşünüyordum ama burada bu işi yaparken unutkan olmadığını anladım ve buna çok seviniyorum. Boş boş evde oturmaktansa vaktimizi güzel bir şeylerle değerlendirmek, ürettiklerimizi satışa sunmak, bunun için bir pazar oluşturmak her şeyden önce de kazazı insanlara tanıtmak bizi mutlu ediyor. Hakan Tartan’a teşekkür ediyoruz, çünkü biz hiçbir ücret ödemeden bu kursa katılıyoruz. Burada beş yıldızlı otel rahatlığındayız, ihtiyacımız olan her şey var.
Müjde Mimaroğlu: Semt evlerinin broşürlerini gördüm ve müracaat ettim. Bir evli oğlum var bir de evlenecek. Onlar için yapıyorum. Yılbaşında yaptığım gümüş kazazları oğlum ve gelinime hediye olarak yolladım. Her şeyini biz yapıyoruz. Hepsi elimizin emeğimizin ürünü. Hakan Tartan’a çok teşekkür ederiz. Bize büyük bir imkan verdi.
FOTOĞRAF