Haberleşme tarihini bünyesinde barındıran Haberleşme Müzesi Karşıyaka’da törenle açıldı.
Açılış törenine katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, sanayisi ve tarımı olmayan Karşıyaka’da turizm ve kültürü öne çıkarmak için başlattıkları çalışmalar kapsamında altıncı müzeyi ilçeye kazandırdıklarını söyledi. Durak, “Türk Telekom’da yıllarca çalışıp telefonları biriktiren Abdullah Erek’in önersi ile yola çıktık. Bir inşaatın şantiyesi olarak kullanılan bu binayı yeniden planlayarak hazırladık. Tarihe ışık tutacak bu müzeyi hazırladık. Karşıyaka’da butik müze sayısını ona çıkaracağız. Eski araçlar müzesi de hazırlanıyor, çok yakında açılacak” dedi.
Müzelerin kolay hazırlanmadığını da belirten Durak, “Turizm dediğimizde bize güldüler. Karşıyaka, Çiğli ve Bayraklı’nın ayrılması ile küçüldü. Ancak ne kadar küçülürsek küçülelim, bir damladan dev olabiliriz. Göreve geldiğimde kentimizde tesis yok denecek kadar azdı. Bugün birçok konser, kongre salonları, düğün salonları bulunuyor. Geçmişten ders alan, geleceği hazırlarken kendi kimliğini de öne çıkaran bir çalışma içinde olduk. Geçmişten ders almazsak bilimden uzaklaşırız, her şeye bireysel bakarız” dedi.
Karşıyakalıların kendi kentlerinde yaşamaktan mutlu olduklarını da belirten Başkan Durak, “Karşıyaka artık 10 yıl öncesinin Karşıyaka’sı değil. Kendine has sesleri ve renkleri ile hareket ediyor. Karşıyaka’da yaşayan herkes “Karşıyakalıyım' demekten gurur duyuyor. Burada yaşayan herkes mutlu olduğunu söyleyebiliyorsa önemli olan budur” diye konuştu.
Örnekköy 7445 Sokakta özgün mimari yapısı ile dikkat çeken Karşıyaka Belediyesi Haberleşme Müzesi’nde 300 parça tarihi özelliklere sahip materyal bulunuyor. Müzede manyetolu, çevirmeli ve tuşlu telefonlar, mors, telgraf, teleks, kripto cihazı, telefon santralleri, santral parçaları, operatör kulaklıklar, filatelik malzemeler, telefon kartları, sahra telsiz telefonları, radyolar, denizaltı radyo alıcı cihazları, diktafon (eski dönem ses kayıt cihazı), gemi içi haberleşme telefonları, antika güvercin yarışı hakem saati, duvar telefonları bulunuyor.
İZMİR ()
foto