İZMİR Büyükşehir Belediyesi Kırmızı Bayrak Komisyonu’nun yaptığı inceleme sonucunda, alınan karar ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayıyla, Karşıyaka Belediyesi hizmet binası, “Kırmızı Bayrak' almaya hak kazandı. “Kırmızı Bayrak Komisyonu Yönetmeliği” kriterleri doğrultusunda yapılan değerlendirmede, Karşıyaka Belediyesi hizmet binasında, engelli vatandaşların kullanımına yönelik uygulamaların, aranan kriterlerin büyük bir çoğunluğunu sağladığı tespit edildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesince 30 Ekim-3 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen “ENGELSİZMİR 2013” temalı uluslararası kongre sonucunda oluşturulan “Kırmızı Bayrak Komisyonu', 8 Nisan 2013 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilen Yönetmelik doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Halen yürürlükteki 3194 sayılı İmar kanunu ek madde 1, 5378 Sayılı Özürlüler kanunu geçici 2 ve 3. maddeleri, TSE standartları, Başbakanlık Talimat ve Genelgeleri, Birleşmiş Milletler Engellilerin Erişebilirliğinde Engelsiz Çevreler Tasarımları dikkate alınarak, tüm hizmet binalarını ve sosyal tesislerde uygun düzenlemeler yapan Karşıyaka Belediyesi de yeni binalarını ise, bu kriterlere göre projelendiriyor.
Büyükşehir Belediyesi Kırmızı Bayrak Komisyonu’nun yaptığı inceleme sonucunda, alınan karar ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayıyla, Karşıyaka Belediyesi hizmet binası, “Kırmızı Bayrak' almaya hak kazandı. “Kırmızı Bayrak Komisyonu Yönetmeliği' kriterleri doğrultusunda yapılan değerlendirmede, Karşıyaka Belediyesi hizmet binasında, engelli vatandaşların kullanımına yönelik uygulamaların, aranan kriterlerin büyük bir çoğunluğunu sağladığı saptandı.
Türkiye’de “Kırmızı Bayrak' alan ilk belediye olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Ülkemizde her on kişiden biri engelli. Yaşanabilir kentler tasarlarken, sayıları milyonları bulan engelli vatandaşlarımızın, günlük yaşamlarını, onları sosyalleşme haklarını da dikkate almak zorundayız. Önemli olan, engelli vatandaşlarımızı, belirli günlerde hatırlamak değil, tüm yaşamlarına sirayet edecek, onların da, herkes gibi, yaşadıkları kentlerin imkanlarından yararlanabilmelerini sağlayacak hizmetler üretmektir. Karşıyaka’da bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın da, bu kentin keyfini çıkartabilmelerini istiyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız artarak, devam edecektir” dedi.
FOTOĞRAF --- KUTU ---
HİZMET BİNASINDAKİ DÜZENLEMELER
Karşıyaka Belediyesi hizmet binası tekerlekli sandalyelerin giriş ve çıkışlarına uygun olarak tasarlandı. Görme engellilerin ve az görenlerin kullanımına uygun sarı çizgili yollar yapıldı. Kapı girişlerine, asansörlere ve her kata görme engellilerin okuyabildiği kabartmalı yönlendirme tabelaları konuldu. Giriş kapılarına ve asansörlere dikkat çeken sarı işaretler ilave edildi. Acil çıkışlar için asansörlerden bir tanesi engellilere ayrıldı. Her katta engelliler için ayrı tuvaletler yapıldı. Kapı girişleri ve asansör içleri engellilerin kullanımına uygun hale getirildi. Basamak yüzeyleri kaymaz ve parlak olmayan malzemeyle döşendi. Acil durumlarda kaçış alanlarını gösteren sesli ve ışıklı yönlendirme levhaları konuldu.