ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB), dünya genelinde milyar dolarlarla ifade edilen 'Sağlık Turizmi' pastasından pay alabilmek için çalışma başlattı. İlk etapta Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu hizmetin verilmesi planlanıyor.

Son yıllarda dünya genelinde yeni trend haline gelen sağlık turizmi, çok önemli bir alternatif turizm çeşidi oldu. Tıp, termal, yaşlı ve engelli turizmi ana başlıkları altında değerlendirilen sağlık turizmi, Türkiye'de genellikle özel sektör eliyle yürütülüyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre sağlık turizmi amacıyla Türkiye'ye gelen hastaların yüzde 92'si özel hastaneleri tercih ediyor. Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'da da durum farklı değil. Geçen yıl sağlık turizmi amacıyla Antalya'ya yaklaşık 100 bin turist geldi. Bunların 5 bine yakını kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alırken, kalan kısmı özel sektörü tercih etti.

SAHADA ÇALIŞMA VAR

Bu durum üzerine Antalya'da, kamu hastanelerinin sağlık turizmi pastasından pay alabilmesi için çalışma başlatıldı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan AKHB Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, "Antalya'da direkt sağlık turizmiyle uğraşan hastanelerimiz var. Kamu olarak 'biz bunun neresinde yer alırız' diye yola çıktık. Sağlık Bakanlığı da bunu düzenleme işini üstlendi. Şu an sahada çalışma var. Nitelikli odalara kavuştuğumuz takdirde yurt dışından tedavi amaçlı hasta getirmek için çalışıyoruz" dedi.

7 BRANŞTA HİZMET VERİLEBİLECEK

Birlik olarak Rusya Federasyonu, Orta Asya, Batı ve Afrika bölgelerinden aracı firmalarla protokol imzaladıklarını aktaran Dr. Erdoğan Taş, 'obezite', 'cerrahi', 'kardiyoloji', 'hematoloji', 'KBB', 'göz' ve 'fizik tedavi' branşlarında sağlık turizmi yapmaya hazır olduklarını anlattı. İlk olarak Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sağlık turizmi kapsamında hasta getirmek için fiziki mekan hazırlığı içinde olduklarını kaydeden Dr. Erdoğan Taş, "Bunu başardığımız zaman birlik olarak önümüzdeki süreçte sağlık turizminden de hasta getirmeye başlayacağız" diye konuştu.

TÜRK HEKİMLERİNE GÜVEN ÜST SEVİYEDE

Kamu hastanelerinin sağlık turizminde hak ettiği yeri almasını hedeflediklerini vurgulayan Dr. Erdoğan Taş, bu konuda özel sektörle birlikte hareket edilmesinin önemine işaret etti. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin sağlık turizminden 20 milyar dolarlık pay almasının hedeflendiğini belirten Dr. Erdoğan Taş, "Bu hedef doğrultusunda bizim de kamu ve özel sektör olarak çalışmamız gerekiyor. Dünyada Türk hekimlerine güven üst seviyede. Bunu pozitif olarak bizim ticari anlamda pazara çevirmemiz lazım" diye konuştu. (FOTOĞRAFLI)