MANİSA Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, 2014 yılını ekonomi ve iş dünyası açısından zor geçecek bir yıl olarak değerlendirdi. Koşmaz, “Başka yıllarda 5 kazanıyorsak, bu yıl 2 kazanmayı hedefleyelim” dedi.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hayati Dolman’ın başkanlığını yaptığı ocak ayı meclis toplantısında gündemde yer alan maddeler oy birliği ile kabul edildi. Toplantıda söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, 2013’ün bir değerlendirmesini yaparak, 2014 yılındaki beklentilerini meclis üyeleri ile paylaştı. 2014 yılının çok zor geçeceğini vurgulayan Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, 17 Aralık sürecinden sonra 2014 yılından beklentilerinin oldukça farklı boyutlara taşındığını söyledi. Koşmaz, “Başka yıllarda 5 kazanıyorsak, bu yıl 2 kazanmayı hedefleyelim” dedi.
BORÇLANMAMAYA DİKKAT
2014 yılındaki beklentilerin üç ay önceki durumdan çok farklı boyutlara geldiğini söyleyen Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, “2013 yılında yaşanan Arap Baharı, komşularımızla ilişkiler, hükümet ile hizmet grubu arasında yaşananlar zor şartları oluşturdu. Bir çıkış yolu arıyorduk. Çıkış yollarını bulabildiğimiz kadar bulmaya çalışıyorduk. Ama bugün o kurallar ortadan kalktı. Yeni kurallar ortaya çıktı. Artık 2014’ün şartları üç ay önce beklenenden çok daha zor olacak. Onun için borçlanmalarımıza, taahhütlerimize, işlerimize, satışlarımıza her şeyimize o kadar çok dikkat etmememiz, çeki düzen vermemiz gerekir. Bizim işlerimiz çok iyi olabilir. Ama malımızı verdiğimiz Anadolu’daki bayilerimizin iş durumları da iyi olabilir, ama ilerleyen günlerde satış yapmamaları ya da sattığı malların ödemelerini yapamamaları durumuna düşerlerse, bizlerde sıkıntıya düşeriz. 2014 yılı adımların bir kere değil üç beş kez düşünerek atılmasının gerektiği bir yıl olacak” diye konuştu. Borçlanmadan mümkün olduğu kadar uzak durulması gerektiğini vurgulayan Koşmaz, krediye başvurarak hareket edilmemesi gerektiğini söyleyerek iş yerlerinde verimliliği arttırma yolunda çalışmalar yapılması için çağrı yaptı.
Değerlendirmelerinin siyasetle ilişkilendirilmemesi gerektiğini belirten Başkan Bülent Koşmaz, “İşlerimizde daralmayı hedefleyelim. Ama büsbütün yıkılıp gitmeyelim. Bu değerlendirmelerime katırlısınız, katılmazsınız. Ama şunu ifade edeyim, bu değerlendirmeler sadece ve sadece her fikirden, her siyasi görüşten üyesi olan bir oda başkanının değerlendirmesidir” dedi.
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / MANISA, () Fotoğraflı