İZMİR, Batman, Çanakkale ve Diyarbakır’den 24 genci, şehir ve hafıza teması etrafında bir araya getiren, “Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK' projesinin sergisi, İstanbul ve Diyarbakır’dan sonra İzmir Fransız Kültür Merkezi’ne konuk oldu.
Gençlerin ortaklaşa gerçekleştirdiği, şehirlerin hafızası ve hikayelere odaklanan üç fotoğraf projesi, beş kısa belgesel film, tüm üretim sürecinin belgelenmesine dayanan bir film ve iki blog çalışması İzmirliler’den tam not aldı. BAK Proje koordinatörü Eylem Ertürk, Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından, Geniş Açı Proje Ofisi ve docİstanbul Belgesel Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle yürütülen BAK projesinin 2013 yılı başında, farklı şehirlerden gençler arasında iletişimi ve kültürel etkileşimi artırmayı, ortak sanatsal üretime olanak sağlamayı amaçlayan bir proje olarak başladığını söyledi. Ertürk, “Proje kapsamında İzmir, Diyarbakır, Çanakkale ve Batman’dan yaşları 18-26 arasında değişen gençler bir araya geldiler, bilmedikleri kentler ve insan hikayeleri ile tanıştılar. Bir yıla yaklaşan süre içinde de bu yeni deneyimlerini, kültürel çeşitlilik ve hafıza, yitirilen/ değişen/ dönüşen coğrafi ve kültürel zenginlik, insan ve doğanın birbiriyle ilişkisi, şehrin hafızasının mekanlar üzerindeki izleri, kayıplar ve geride kalan mektuplar gibi konulara odaklanan fotoğraf, video ve blog projelerine aktardılar” dedi.
Türkiye’nin doğusundan ve batısından gençlerin bir yıl boyunca beraber çalışarak ürettikleri ortak fotoğraf projelerinin ve filmlerinin ilk defa İstanbul, ardından Diyarbakır ve İzmir’de BAK sergileri kapsamında İzmirliler ile buluştuğunu dile getiren Ertürk, “Sergilere katılım ve ilgi yoğunluğu, genç fotoğrafçı ve yönetmenlerin izleyici ile buluşmaları hepimiz için çok heyecan vericiydi. Sergilere olan ilgi, gençlere inancımızı tazeledi. Serginin şehir ve hafızaya bakan gençlerin uzun süreli ortak üretimine dayalı bir çalışma olmasının ve duygusal yoğunluğu yüksek hikayeler kadar sokaktan ve insanı gülümseten hikayeleri de içermesinin ilgide eksik olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Sergi 16 Mart’a kadar gezilebilecek.
(AÖ)
FOTORAF