İZMİR Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteğiyle İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) tarafından yaşama geçirilmesi planlanan İnovasyon Merkezi içinde yer alan kuluçka merkezi girişimcilere destek sağlamak için hizmet üretecek.
İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi kampüsü içinde 7 bin metrekare kapalı alana sahip olacak merkez, ayrıca 900 metrekarelik kuluçka merkeziyle de girişimcilerin önünü açacak. Projeyle ilgili gerekli yol haritasının çizilmesi için gerçekleştirilen İzmir Kuluçka Merkezi İşletme Modeli Çalıştayı'nda İzmirli akademisyenler, İZKA yöneticileri ve uzmanlarının yanı sıra konu hakkında deneyime sahip olan Tepav, TTGV, İZTEKGEB, ENDEAVOR, Girişim Fabrikası, Avrupa Yatırım Fonu, Revo Capital, Keiretsu’dan temsilciler bir araya geldi. İZKA'nın 7 milyon lira maddi kaynak ile desteklediği inovasyon merkezi projesinin Temmuz ayı içinde tamamlanmasının planlandığını ifade eden İZKA Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Sibel Ersin, gerçekleştirdikleri çalıştayda proje kapsamında yer alan kuluçka merkezinin işletme ve finansman modeline önerilerin alındığı çalıştayda girişimcilere ne tür desteklerin sağlanacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. İnovasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Emrah Tomar, İZTEKGEB'in gerek konumu gerekse doğal ortamından ötürü avantajlı bir yere sahip olduğunu belirterek, “İZTEKGEB Türkiye'de alt yapısı güçlü olan bir teknoparktır. İzmir'in kalifiye insan kaynağı anlamında zengin bir altyapıya sahip olması da bizim için büyük bir avantaj. 15 bin metrekare alan üzerinde toplam 9 bina, 135 firma ve 650 çalışanla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” bilgisini verdi.
AMAÇ GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEMEK
İZKA'nın desteğiyle yaşama geçirilen İnovasyon Merkezi projesinin temellerinin 2012 yılında atıldığını ve bu yıl temmuz ayında biteceğini ifade eden Dr. Emrah Tomar, “Temel stratejimizi girişimciliği desteklemek üzerine kurduk. İnovasyon Merkezi, girişimcilere ofis imkanlarının yanında pazarlama, finans, iş geliştirme, yöneticilik ve hukuk gibi konularda da eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek. Merkezde ileri teknolojiyle donatılan bilişim altyapısı ve teknik atölye oluşturulacak, sosyal alanlara da yer verilecek” diye konuştu.
İnovasyon Merkezi'nin tüm girişimcilere açık olacağı vurgulanan çalıştayda İzmir'in öne çıkan değerlerinden olan tarım ve sağlık konusuyla ilgili teknoloji ve iş modelleri geliştirme modelleri üzerinde duruldu.
Toplantıda, merkezin diğer üniversiteler ve teknoparklarla da entegre edilmesi gerektiği vurgulandı; girişimcileri destekleyecek ve yol gösterecek mentörlerin bu konuda büyük rol oynayacağı kaydedildi.
FOTOĞRAF