İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatlar ve Yönetimi Bölümü’nde eğitim alan öğrenciler, dünyaca ünlü Fransız şefler tarafından kurulan Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği ile yapılan işbirliği anlaşması doğrultusunda 4 ay boyunca eğitim alacak.
İşbirliği anlaşması Fransa’nın Lyon Kenti’nde İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu ile Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği Başkanı Laurent Bouvier arasında imzalandı. Genç şefler, böylelikle Michelin Yıldızlı restoranlarda ödüllü şeflerin yanında mesleklerine dair incelikleri yerinde öğrenecek. Fransız şefler de İEÜ’de ders verecek. Proje, İEÜ’yü temsilen Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Koordinatörü Sırma Güven ve Fransa’nın en iyi şef ödülü sahibi Joseph Viola tarafından yürütülecek. Anlaşmaya Fransız basını da ilgi gösterdi.
İşbirliği anlaşması hakkında bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, “Eskiden İzmir’e “La Petite Paris’ denirdi. Şimdi bizler İzmir’den Fransa’ya öğrenci şeflerimiz sayesinde Ege’nin otlarını, kendi lezzetlerimizi götürüyoruz. Artık onlar İzmir’i konuşuyor. Öğrencilerimizin, evrensel eğitimin olanaklarından yararlanmaları amacıyla hiç durmaksızın girişimde bulunuyoruz. Mutfak Sanatları öğrencilerimiz, bir yandan Türk ve dünya mutfağını üniversitemizde verilen eğitimle öğrenirken diğer yandan dünyaca ünlü şeflerden mesleklerinin inceliklerine tanık olacak. Her yıl 10 öğrencimiz, Fransa’nın Lyon kentinde Michelin Yıldızlı restoranlarda 4 ay boyunca ücretli staj yapacak. Her staj Les Toques Blanches Lyonnaise Derneği sertifikası ve yanında staj yapılan işletme şefinin referans mektubu ile belgelendirilecek” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu da, anlaşmanın 3 yıl boyunca geçerli olduğunu, istenildiği takdirde sürenin uzatılabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Baltacıoğlu, “Öğrencilerimiz, dünya mutfaklarını gerçekleştirecekleri stajlarla yerinde öğrenecekler. Anlaşmayla Fransız şefler dönüşümlü olarak üniversitemizde ders verecek. Bu anlaşmayı sadece Fransız şeflerimizle değil, dünyaca ünlü diğer mutfaklarla da yapmayı amaçlıyoruz. Bunun için çeşitli girişimlerde bulunuyoruz” diye konuştu.
Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği Başkanı Laurent Bouvier da Türk mutfağının çok özel olduğunu ve etkileşimin her iki ülke mutfağı için yeni kazanımlar sağlayacağına dikkat çekti. Bouvier, işbirliği sayesinde Türk mutfağının Michelin yıldızlı şefler kazanacağına inandıklarını ifade etti.
İZMİR, ()
(AÖ)
FOTOĞRAF