FIRINCILAR SIRTI’YI SEÇTİ, HALEF- SELEF YER DEĞİŞTİRDİ İZMİR Fırıncılar Esnaf Odası Genel Kurulu’nda birbirlerini halef-selefi olan mecut Oda Başkanı Necdet Durmuş’la başkanlığı devraldığı eski Başkan Fikri Sırtı yarıştı. Yarıştan Durmuş’un 74 oyuna karşın 78 oy alan Fikri Sırtı galip çıktı.
İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Genel Kurulu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Salonu’nda yapıldı. Genel Kurulu CHP İzmir milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ve çok sayıda esnaf odası başkanı katıldı. Mevcut yönetin oybirliğiyle ibra edilmesinden sonra seçimde yarışacak mevcut Başkan Necdet Durmuş ve daha önce görevi devraldığı rakibi Fikri Sırtı konuşma yaptı.
Oda Başkanı adayı Fikri Sırtı yaptığı konuşmada hedeflerini anlattı. Sırtı, “Politika yapmıyorum. Bizim politikamız ekmek. Beni önceden tanıyorsunuz. Gelirsem fiyat tarifesini zamanında alacağız. Sokak satıcılarını, korsanları önleyeceğiz. Eski yönetim iyi yapmışsa teşekkür ediyorum. Takdirini Genel Kurul üyelerine bakıyorum. İyi yapmamışsa oylarınıza talibim. Ben icraat yaparım, edebiyat yapmam” dedi.
İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Necdet Durmuş ise kendi döneminde yapılanların belli olduğunu, herkesin bildiğini söyledi. Genel Kurul’un da yönetim icraatlarını ibra ettiğine dikkat çeken Durmuş “Yaptıklarımız budur. Namusumuzla, onurumuzla çalıştık. Bundan sonra da çalışmaya devam ederiz” dedi. Genel Kurul süresince Durmuş ve Sırtı birbirleriyle konuşmadı. Konuşmacılar dinlerken yanyana gelmelerine karşın diyaloğa girmemeleri dikkat çekti.
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu yaptığı konuşmada, Türkiye’de akaryakıt, doğalgaz, elektriğe zam yapıldığında kimsenin sesinin çıkmadığını ama ekmeğe zam sözkonusu olunca kıyamet koptuğunu söyledi. Bu sorunun artık ortadan kalkacağını belirten Mutlu, “Biz hep uzun süre bekledikten sonra ekmek fiyatını arttırdık. 2008’de 75 kuruş olmuştu. Şimdi 90 kuruşa çıktı. Ancak, daha önce maliyetler arttığında 80 kuruş yapabilidik. Bundan sonra her yıl veya 6 ayda bir maliyetleri hesaplayacağız. Fırıncıların çoğu yapmaz ama amortisman, çalışanları kıdem tazminatlarını da içine katacağız. Eğer artış varsa maliyette yılda bir ekmeğin fiyatını arttırıacağız” dedi. Susam, fırıncıların en büyük sorunlarından birinin rekabet olduğunu, 90 kuruşu her fırıncını istemesine karşın bugün 50 kuruşa ekmek satanlar bulunduğunu belirtti. Susam, bakkala da ondalığını daha fazla vererek bakkal kapmak isteyenler oldunu dile getirdi. Konuşmaların ardından seçimler yapıldı. Seçimde 153 oy kullanıldı. Bir oy geçersiz sayıldı. Fikri Sırtı 78 oy alırken, Nejdet Durmuş 74’de kaldı. Böylece, Sırtı daha önce devrettiği Durmuş’tan bu kez Oda Başkanlığı koltuğunu geri aldı.
İZMİR ()
foto