FİNİKE Devlet Hastanesi'nde doğum yapan annelere ve refakatçilerine lohusa şerbeti dağıtmaya başlandı. Uygulamayla birlikte, kadım doğum kliniği, doğumhane ve oda girişleri de süslenerek hastaneye renkli bir görüntü kazandırıldı.

Finike Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Suat Yorgancı, hastanede yüzlerce yıllık bir gelenek olan lohusa şerbeti ikramının yaşatılması ve şerbetin faydalarından yararlanılması amacıyla uygulamayı başlattıklarını kaydetti. Lohusa şerbetinin annedeki mide problemlerini giderdiğini belirten Dr. Yorgancı, ayrıca anne sütünün arttırılmasına da katkı sağladığını söyledi.

SAĞLIK VE HAFİF

Lohusa şerbetinin Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bir içecek olduğunu anlatan Dr. Yorgancı, emziren bir annenin her akşam ve gün içinde az şekerli yapılmış lohusa şerbeti tüketmesini önerdi. Dr. Yorgancı, “Lohusa şerbeti bebek ve annenin rahat, sakin bir gün geçirmesine olanak sağlayacaktır" dedi. Kadın Doğum uzmanı Dr. Ertuğrul Yılmaz da çeşitli baharatların karışımıyla hazırlanan şerbeti sağlıklı, hafif ve serinletici bir içecek olması nedeniyle önerdiklerini kaydetti.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRIR

Şekerin az kullanarak hafif bir içecek kıvamında tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Yılmaz, "İçerisindeki tarçın, kan-şeker dengesinin sağlanmasında etkili olduğu için emziren annenin aşırı tatlı ihtiyacı oluşmasını engelliyor. Lohusa şerbetinde bulunan baharatlar mideyi rahatlattığı gibi bebekte gaz olmasını engelliyor. Lohusa şerbeti, anne sütünü artıran ve bebeğin kolay ve tatlı süt emmesini sağlayan bir içecek" dedi. (FOTOĞRAFLI)