EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Brüksel Expo'da düzenlenen uluslararası turizm fuarında İzmir’in tanıtımını gerçekleştirdi.
Bu yıl 56'ncısı düzenlenen Uluslararası Brüksel Turizm Fuarı’nda, Turizm Müşavirliği tarafından düzenlenen Türkiye bölümünde, ülkemizden turistik bölgelerin temsilcileri ve turizm acenteleri stant açtı. Fuarda, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, İzmir’i kendi çabalarıyla tanıttı.
ETİK Yönetim Kurulu üyeleri Sadun Alp, Gökhan Angın ve diğer yönetim kurulu üyeleri, Brüksel’deki temaslar sırasında İzmir’e ziyaretçi çekebilmek için birçok tur operatörüyle görüştüklerini söyledi. Türkiye’ye 650 bin civarında Belçikalı turistin geldiğini, bunlardan İzmir’e gelenlerin sayısının ise 66 bin 500 civarında olduğunu vurgulayan ETİK Yönetim Kurulu üyesi Sadun Alp, böylesine önemli bir pazarda İzmir tanıtımının yeteri kadar yapılamamasını İzmir için büyük kayıp olarak niteledi.
İzmir turizminin Türkiye turizm pastasından daha fazla pay alması gerektiğini, bunun için de bir an önce tanıtım ve pazarlama atağına geçilmesi gerektiğini belirten Alp, “Bu fuarda İzmir adına gerekli tanıtımı sağlayamadık. Gönül isterdi ki burada İzmir ayrı bir stantla yer alsın, tanıtımına daha fazla ağırlık verilsin. Ancak bir önceki EMITT’te olduğu gibi bir tablo burada da söz konusu. İzmir yalnız bırakılıyor, İzmir kaderine terk ediliyor. Diğer fuarlarda da önümüze çıkan tablo, sanki İzmir’in hiç turiste ihtiyacı yokmuş gibi ne yurt içi ne de yurt dışı fuarlarda yeterli tanıtım ortamının oluşturulamaması. İzmir’in benzer organizasyonlarda mutlaka daha etkin bir şekilde tanıtımının yapılması gerekiyor. Ancak tren kaçmış değil. Şimdiden 2015 Londra WTM, ITB Berlin, Utrecht, Fransa ve Moskova turizm fuarlarında kurulacak geniş stantlar ile İzmir’i sergilemeliyiz. Bu stantlarla sektör anlaşmalarını yapmalıdır. İzmir geceleri düzenleyerek tur operatörlerine geniş turizm skalasıyla İzmir anlatılmalıdır” dedi.
Son olarak WTM Londra, Hollanda Utrecht ve EMITT Turizm Fuarı’nın ardından Brüksel fuarında İzmir’in tanıtımına devam ettiklerini, bu çabalarının süreceğini söyleyen Sadun Alp, “ITB Berlin ve Moskova turizm fuarlarında da ETİK, İzmir’in tanıtımına katkı koymaya devam edecek. Ortak bütçe yaratılarak hedef pazar ve hedef kitlelere ulaşarak, İzmir’in marka şehir olması konusunda tanıtım atağına geçilmesi gerekmektedir. İzmir görünen o ki bu yalnızlıkla turizmde lig düşmeye doğru gidiyor. Türkiye’de resort turizmin çıkış noktası olan İzmir’in bu durumunu görünce ETİK olarak maalesef üzülüyoruz. Geç olmadan önlemler almalıyız” diye konuştu.
“TURİZM PLATFORMU KURULMALI”
İzmir’in marka değerini oluşturması için bir platforma ihtiyacı olduğunu kaydeden ETİK Yönetim Kurulu üyesi Sadun Alp, “Bunun için de İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir CVB’nin sektörün tek temsilcisi olan ETİK ile birlikte, diğer turizm paydaşlarının da desteğiyle rol alması gerekmektedir. İzmir’in bir an önce ortak bir ses ile senkronize bir biçimde çalışma yürütmesi lazım. Bunun için de İzmir Tanıtım ve Geliştirme Platformu’nun kurulması gerekmektedir. İzmir bunu yapamadığı müddetçe çok önemli bir değeri olan turizmi verimli kullanamayacaktır” dedi.
FOTOĞRAF