EGE Üniversitesi’nde Erasmus öğrencilerine Türkçe dil eğitimi verildi, Türk sanat müziği, halk müziği ve halk oyunları öğretildi.
Erasmus eğitim programı kapsamında Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu 10 öğrenciye Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü yoğunlaştırılmış dil kursu verdi. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ise öğrencilere, Türk sanat müziği, halk müziği ve halk oyunları öğretti. Öğrenciler kurs sonunda harmandalı ve zeybek oyununu oynarken, öğrendikleri Türkçe şarkıları söyledi.
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Şahin, projeyle ilgili bilgi verirken yaz döneminde 36 öğrencinin geldiği kursa kış döneminde ise 10 öğrencinin başvurduğunu, öğrencilerin kursu tamamlayıp daha sonra eğitim görecekleri şehirlere gideceklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şahin “Kurs bu yıl Ege Bölgesi’nde sadece Ege Üniversitesi’nde düzenleniyor. Erasmus öğrencileri için hazırlanan yoğunlaştırılmış dil kursumuzda öğrencilerimiz kendi fakültelerine gitmeden önce Türkiye’nin kültürünü tanımak amacıyla ücretsiz olan bu kursa katılıyorlar. Kurs 3 ile 6 hafta arasında değişebiliyor. Biz 4 haftalık toplam 80 saatlik bir kurs düzenledik. Kursun içerisinde 60 saatlik dil eğitiminin yanı sıra 10 saat Türk Halk Dansları, 5 saat Türk Sanat ve Halk Müziği Öğretimi ve 5 saatte Türkiye’nin tarihi ve coğrafyasını anlattığımız derslerimiz var. Ayrıca öğrencilere Efes, Çeşme, Meryem Ana, Şirince gibi yerlere geziler düzenledik. Polonya ve Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere İtalya, Fransa, İngiltere ve daha birçok ülkeden çok fazla öğrenci geliyor. Fakat maalesef Avrupa Birliği artık projeyi desteklemeyeceği için bu yıl son kez düzenleniyor” dedi.
Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Sosyal Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Seçil Öraz, kurstaki dil eğitimiyle ilgili olarak amaçlarının öğrencilere günlük hayatta kullanabilecekleri derecede Türkçe öğretmek olduğunu ifade etti. Öraz, “Projenin gerektirdiklerini yaptığımızı ve arkadaşlarımızı iyi ağırladığımızı düşünüyoruz. Öğrendikleri Türkçeyi ne kadar kullandıklarını sorduğumuz zaman ise günlük işlerini halletmek için onlara faydalı olduğunu söylüyorlar” diye konuştu.
Öğrencilere dans ve halk oyunları eğitimi veren Yrd. Doç. Dr. Fusün Aşkar, Türk danslarının öğrencilere ilginç geldiğini belirterek, zeybeği çok sevdiklerini, onlara harmandalı ve zeybek oyunlarını öğrettiklerini söyledi.
Yabancı uyruklu öğrencilere müzik eğitimi veren 4. sınıf öğrencisi Oğuzhan Turan ise “Onlara söylerken zorlanmayacakları birkaç halk ve sanat müziği eserlerini çevirileriyle birlikte veriyorum. Ne söylediklerini anlamalarını istiyorum. Söylemeleri için “Üsküdar’a Gider İken, Samanyolu ve Zeytinyağlı Yiyemem Aman’ şarkılarını seçtik. Çok az bir zaman çalışmamıza rağmen bence hepsi çok başarılı oldular” dedi.
Öğrenciler gösterilerinin ardından eğitmenlerine hatıra olarak toplu çekilmiş fotoğraflarını hediye ederken, akademisyenler de yabancı uyruklu öğrencilere katılım belgelerini teslim etti.
FOTOĞRAF