ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan 3 boyutlu DSA (Dijital Subtraksiyon Anjiyografisi) cihazına kavuştu.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kardiyoloji Kliniği'ne alınan 3 boyutlu DSA cihazı, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle hizmet vermeye başladı. Cihazın kullanımıyla ilgili bilgi veren Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Şakir Arslan, cihaz sayesinde kalp, beyin, kol ve bacak gibi damarların daha iyi görüntülendiğini, bu sayede tomografiye ihtiyaç kalmadığını söyledi.

HEM TANI HEM TEDAVİ UYGULANABİLİYOR

Normal bir anjiyografi işleminde damarın tamamının görüntülenmesinin mümkün olmadığını aktaran Doç. Dr. Arslan, 3 boyutlu DSA cihazı ile hem damarın tamamının görüntülenebildiğini, hem de stent ya da balon gibi işlemlerin aynı anda uygulanabildiğini ifade etti. Bu cihaz ile hastaların daha fazla ışın ve ilaca maruz kalmasının önlendiğine işaret eden Doç. Dr. Şakir Arslan, ayrıca böbrek yetersizliği olan hastalarda normal anjiyografi sırasında kullanılan opak maddenin zararlı etkilerinin bu cihaz sayesinde en aza indirildiğini kaydetti.

SAYILI MERKEZDEN BİRİ OLDUK

3 boyutlu DSA cihazının Türkiye'de az yerde bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Arslan, "Biz de sayılı merkezlerden biri konumuna geldik. Haftada 10-15 hastayı kontrol ediyoruz. 3 boyutlu bir cihazın Antalya'ya kurulmuş olması çok önemli" diye konuştu. (FOTOĞRAFLI)