EGE İhracatçı Birlikleri, 2014 yılına başarılı bir giriş yaptı. 2014 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 14 arttırdı ve 1 milyar 65 milyon 84 bin dolarlık ihracatı kayda aldı.
2014 yılı Ocak ayında, Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan ihracatın 579 milyon 449 bin dolarlık kısmı sanayi ürünleri ihracatı olurken, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 9 artış gösterdi. Yüzde 19’luk yükseliş gösteren tarım ürünleri ihracatı ise 388 milyon 215 bin dolar oldu. Madencilik sektörünün ihracatı ise 78 milyon 72 bin dolardan, 97 milyon 418 bin dolara çıktı. Madencilik sektörü ihracatını yüzde 25 geliştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri’nin yıllık ihracatı ise yüzde 8’lik artışla 12 milyar 298 milyon 339 bin dolara ulaştı.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinden 11 tanesi 2013 yılı Ocak ayına göre ihracatlarını arttırırken, geçen yıl ihracat rekorları kıran Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, rekolte düşüklüğü nedeniyle 2013 yılı Ocak ayı performansının gerisinde kaldı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2014 yılı sonu için ortaya koyduğu 13 milyar dolar ihracat hedefine Ocak ayı ihracat rakamlarıyla bir adım yaklaştıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye ortalamasının üzerinde bir ihracat artış hızı yakaladıklarını kaydetti. Ege İhracatçı Birlikleri’nin 6 aydır 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Türkmenoğlu, “Ege İhracatçı Birlikleri’nin aylık performansı 1 milyar dolar bandının üzerine oturdu. Bu istikrarın devamı döviz kurundaki istikrara bağlı. Döviz kurunda son dönemde yaşanan aşırı dalgalanma ihracat dünyasını tedirgin ediyor. Bu tip hareketlenmeler bütün dengeleri bozuyor. Ne lirada aşırı değerlilik, ne de döviz kurunda aşırı yükselme istemiyoruz. Bizim temennimiz rekabetçi ve istikrarlı kur. Dövizin yükselişiyle birlikte girdi maliyetlerine gelen zamları, döviz kuru geri geldiğinde aynı oranda geri almak mümkün olmuyor. Kısa sürede dövizde böylesi dalgalanmaların oluşturduğu maliyeti 11 ay ödemek istemiyoruz” dedi.
İZMİR ()
foto