EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile karşılıklı veri alışverişi protokolü imzaladı.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile TÜİK İzmir Bölge Müdür Vekili Ökkeş Kulakoğlu’nun imzaladığı protokolle, iki kurum arasında işbirliği yapılarak veri alışverişinin yanısıra eğitim, tanıtım, sunum ve bilgilendirme toplantıları da gerçekleştirilecek. TÜİK, yürüttüğü Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında anket yoluyla üretilen işyeri istatistiklerinin web ortamında veri girişleri konusunda EBSO üyesi sanayicilere eğitim verecek. EBSO da üyelerinin TÜİK’in çalışmalarına katılımı ve bu yıl uygulamaya koyduğu web üzerinden ve elektronik posta ile sorumlu oldukları araştırmaları cevaplandırmaları konusunda gerekli desteği sağlayacak.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bilgi ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerle birlikte ekonomik yapının tümünün bilgiyi temel alacak şekilde yeniden yapılandığını anlattı. Kurum ve kuruluşların verileri doğru ve güvenilir bilgiye dönüştürmelerinin önemine dikkat çeken Yorgancılar, güvenilir yöntemle sağlanan verilere dayanan bilgilerin de çetin rekabet ortamında kurumların varlıklarını sürdürebilmelerini sağlayacak değerleri oluşturduğunu söyledi.
Ender Yorgancılar, “Özel sektörün, yatırımcıların aldığı kararlarda güvenilir istatistikler önemli role sahip. Türkiye’de güncel ve güvenilir veri üretilmesinden sorumlu kurum TÜİK ile bu açıdan anlamlı bir işbirliğine gidiyoruz. Doğru kaynaklardan elde edilen güvenilir verilerle işletmeler olarak ekonomideki konumumuzu belirlerken, geleceğe ilişkin planlarımızı da gerçekçi şekilde yapabileceğiz. Aynı zamanda ekonomi yönetiminin karar mekanizmalarını oluşturmalarında katkı sağlayabileceğiz” dedi.
TÜİK İzmir Bölge Müdür Vekili Kulakoğlu da, gelişen teknolojiyi veri oluşturmada kullanarak bilgiye erişimde zamanı kısalttıklarını söyledi. Eskiden anketörlerin kapı kapı dolaşarak form doldurduklarını hatırlatan Ökkeş Kulakoğlu, “Şimdi sanayicimiz zamana ve mekana bağlı olmadan, işini aksatmadan kurumumuzun kendisine verdiği şifre ile internet üzerinden veri girişi yapabilecek, bilgiye ulaşabilecek” diye konuştu.
FOTOĞRAF