ANTALYA Rehberler Odası (ARO) tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende 21 Şubat Dünya Rehberler Günü kutlandı.

Törende ARO Başkanı Hasan Uysal, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Daha sonra törene katılan rehberler saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu. Törenden sonra açıklama yapan Uysal, Türkiye'yi 35 milyon turistin ziyaret ettiğini ifade etti. Turizm sektöründe yaklaşık 750 kişinin istihdam edildiğini anlatan Uysal, sektörün hedeflerine ulaşmak için hizmet kalitesini ve standardını yükseltme çabasında olduğunu dile getirdi.

Rehber meslek odası olarak turizm çeşitliliğini artırma, alternatif tur güzergahları hazırlama çalışmaları, daha geniş bir bölgenin turizm gelirlerinden faydalanması için gayret ettiklerini anlatan Uysal, ülkenin sahip olduğu olağanüstü tabiat ve kültür varlıklarına önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Phaselis'in yanında, kısmen milli park ve arkeolojik sit sınırları içinde planlanan tatil köyü projesinin kesinlikle iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Uysal, endişelerini şöyle anlattı:

“Aksi takdirde bu proje bundan sonra benzeri alanlara başka tesislerin yapılmasının önünü açacaktır. Turizmin geleceği açısından başka bir tehdit de maden arama sahaları ve özellikle taş ocaklarıdır. Çevreye verdiği zararın inanılmaz boyutlarını, asıl havadan, uçakla seyahat esnasında fark ediyorsunuz. Bu talan ve katliam bu hızda devam ederse, ekolojik denge birkaç yıla kalmaz geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecektir. Ayrıca Expo 2016'ya hazırlık yapan bir dünya kenti olma yolundaki Antalya, bir taraftan çevreye duyarlı olacağını belirtiyorken, diğer tarafta göz ardı edilen doğa ve tarih tahribatlarının oluşturduğu çelişkiyi nasıl açıklayabileceğiz?"

Uysal, tepkilerini duyurabilmek amacıyla Dünya Rehberler Günü'nde ARO üyeleriyle 'doğa ve tarih katliamına hayır' sloganıyla Phaselis'e gideceklerini söyledi. (FOTOĞRAFLI)