Mersin kent merkezi koruma planı onaylandı MERSİN'in merkez Akdeniz İlçe Belediyesi'nce hazırlanan ve yaklaşık 52 hektarlık kentsel SİT alanı ve yakın çevresini kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Büyükşehir Meclisi'nden geçti. Planın onaylanmasının ardından söz konusu alanın tarihi dokusu korunacak, yapılara yeni işlevler kazandırılarak kent merkezinin ticari ve turistik açıdan hareketlenmesi sağlanacak.
Onaylanan plan, Tren Garı ile Kültür Merkezi arasında kalan yaklaşık 52 hektarlık alanı mimari, tarihi, sanatsal ve estetik özellikleri dikkate alınarak, 'Kentsel Sit Alanı' haline getiriyor. Plan ile bölgede yeniden inşa ve restorasyon çalışmaları yapılarak ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca söz konusu alanda doğal afet risklerine karşı önlem alınması, tarihi ve kültürel taşınmazların korumaya alınıp çeşitli işlevler kazandırılması esas alınıyor.
KATILIMCILIK İLKESİNİ ESAS ALDIK
Koruma amaçlı nazım imar planının Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanmasının ardından bir açıklama yapan Akdeniz Belediye Başkanı M.Fazıl Türk, planın hazırlanma aşamalarının tamamında katılımcılık ilkesinin esas aldıklarını ifade etti. Plan hakkında danışma kurulu, üst kurul oluşumlarının yanı sıra üniversite, sivil toplum örgütleri, büyükşehir belediyesi, mimar ve mühendis odaları gibi kurumların görüş ve önerilerini aldıklarını vurgulayan Başkan Türk, "Ayrıca kentin dinamikleri ve farklı aktörlerin katılımıyla toplantılar düzenledik ve değerlendirmeler yaptık. Bilindiği üzere kentler günümüzde gitgide birbirine daha çok benzeyen organizmalar haline dönüşüyor. Bu benzerlikten sıyrılabilen ve yerel farklılıklarını ortaya koyan kentler ise ticari, kültürel ve turistik açıdan bir adım öne çıkıyor. Ayrıca tekdüzelikten kurtulan bu kentler, bu değerlerinin ortaya konulması açısından tekdüzeliğe karşın zengin bir çeşitlilik sunarak şehir sakinlerini mutlu kılıyor, yaşam kalitesini yükseltiyor" dedi.
TARİHİ DOKU KORUNACAK
Planlama çalışmalarında katılımcılığın önünü açtıklarını da vurgulayan Başkan Türk şunları söyledi: "Böylece şehir sakinlerinin tarihi dokuyu sahiplenmesini sağlama, Mersin'in tarihi dokusunu kente kazandırmayı benimsedik. Geçmişin bilgilerini taşıyan ve bugün için kentin önemli bir parçası olan Mersin tarihi kent merkezine yönelik hazırlanan plan çalışmalarında, fiziksel ve kültürel mirasın yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması, bu değerlerin özel bir çaba ile korunması ve canlı tutulması ile kültürel sürekliliğin devamlılığını amaçladık. Akdeniz Belediyesi denetiminde çalışmalarına devam edilen Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ve Kentsel Tasarım Projesi'ne ilişkin 1'inci aşamanın 1/5000 ölçekli plan onayından sonra, 1/1000 ölçekli plan çalışmalar ile kentsel tasarım projeleri devam edecek."
AŞ(EŞ/ )(28.11.2013)(FOTOĞRAF) /////////////////////////// İl Genel Meclisi'nin son bütçesi Mersin İl Özel İdaresi'nin 2014 yılı bütçesi 35 milyon TL olarak kabul edildi. İl Özel İdareleri ilk mahalli idare seçimlerinden sonra kapanacak olmasına rağmen, İl Genel Meclisi kırsal alanda hizmet ve yatırımların durmaması ve halkın önemli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla üç aylık bütçe dahil toplam 11 milyon 700 bin TL kırsal yatırım programı belirledi. 2014 yılı üç aylık yatırım programında; Akdeniz İlçesine 259 bin 425 TL, Anamur İlçesine 1 milyon 4 bin 364 TL, Aydıncık İlçesine 150 bin 421TL, Bozyazı İlçesine 223 bin 62 TL, Çamlıyayla İlçesine 230 bin 964 TL, Erdemli İlçesine 1 milyon 362 bin 142 TL, Gülnar İlçesine 848 bin 640TL, Mezitli İlçesine 333 bin 289 TL, Mut İlçesine 1 milyon 916 bin 12 TL, Silifke İlçesine 1 milyon 498 bin 282 TL, Tarsus İlçesine 3 milyon 23 bin 978 TL, Toroslar İlçesine 656 bin 492 TL ve Yenişehir İlçesine 192 bin 939 TL ödenek ayrıldı.
Ayrılan ödenekler ile 377 bin 545 metrekare kilitli parke yol, 31 köy içme suyu projesi ve 57 adet sulama projesi yapılacak. Ayrıca 2014 yılında 213 km köy yolunun bakım ve onarımı yapılacak.
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Güner, alınan kararın kırsal alandaki ihtiyaçların çözümsüz kalmamasını amaçladığını söyledi. Güner "Mecliste bütçe çalışmalarına katkı sunan, kapanmakta olan bir idare olarak kalan kısa sürede dahi kırsal alanda yatırım yapılmasına yardımcı olan tüm arkadaşlarımı gönülden kutluyorum. 2014 yılının ilimize, bölgemize ve ülkemize olumlu sonuçlar getirmesini diliyorum" dedi.
ME(AŞ/EŞ/ )(28.11.2013)(FOTOĞRAF) //////////////////////// 2'nci çevre yolunun devamı açıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Okan Merzeci Bulvarı'nın devamı olan yol ile ilgili çalışmaların sonuna geldi. Serbest Bölge çıkışından Okan Merzeci Bulvarı ile Vatan Caddesi arasındaki 3 bin 500 metre yol asfaltlanıp, otoban yoluna bağlandı.
Ç alışmalar hakkında bilgi veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Serbest Bölge çıkışı ile Mezitli Vatan Caddesi arasında yaptıkları çalışmanın önemi olduğunu belirterek, "Çok kısa bir zamanda açılacak olan bu yeni yol, otobana bağlandı. Yani Serbest Bölge'den ve Mersin Sebze Hali'nden gelecek olan otobüsler ve kamyonlar, şehir merkezine girmeden direk bu yolu kullanabilecek" dedi. Özcan, şöyle devam etti: "Mezitli, trafiği çok yoğun olduğu bir ilçemiz. Özellikle bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız bu konuda çok muzdarip. İşte otobana bağlanan Okan Merzeci Bulvarı sayesinde, Mezitli trafiği büyük ölçüde rahatlayacaktır. Yaklaşık bir hafta içerisinde bu yolun açılışını Mezitli halkımızla birlikte yapacağımızın müjdesini vermek istiyorum."
Mİ(AŞ/EŞ )(28.11.2013)(FOTOĞRAF) ////////////////////// Büyükelçiler konferansı Mersin'de yapılacak Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükelçiler Konferansı Koordinatörü Büyükelçi Mehmet Vakur Erkul ile Koordinatör Yardımcısı Büyükelçi Cengiz Kamil Fırat'ı makamında kabul etti. Kabulde 16 Ocak'ta Mersin'de yapılacak olan Dışişleri Bakanlığı 6. Büyükelçiler Konferansı hazırlıkları çerçevesinde bilgi alışverişinde bulunuldu. Şubat ayından bu yana merkez büyükelçiliği görevini yürüten Erkul, konferansa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile 200'e yakın büyükelçinin katılacağını ifade etti. Erkul, toplantının Akdeniz'in 'güzel ve özel kenti' Mersin'de yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Güzeloğlu ise, Dışişleri Bakanlığı'nın Mersin'de gerçekleştireceği 6.Büyükelçiler Konferansı'na ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını, mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade ederek, bu önemli toplantıya her açıdan hazır olduklarını aktardı. Vali Güzeloğlu daha sonra konukları ile birlikte İl Özel İdaresi'nde gerçekleştirilen, Büyükşehir Belediye temsilcileri, il müdürleri, oda ve borsa başkanları ve üniversite rektörlerinin de hazır bulunduğu 6. Büyükelçiler Konferansı hazırlık toplantısına katıldı.
AŞ(EŞ/ )(28.11.2013)(FOTOĞRAF)