PİRİ Reis Denizcilik Derneği, Gemi Modelcileri Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü “İzmir Gemi Modelciliği Platformu” oluşturdu.
Platform ilk etkinliğini 3-9 Şubat tarihleri arasında Karşıyata ve Konak İskelelerinde gerçekleşecek. Bu iskelelerde açılacak sergilerde tarihte yaşamış ve hala günümüzde sosyal aktivitelerde kullanılan gemi modelleri sergilenecek. Piri Reis Denizcilik Derneğinde’ki toplantıya Dokuz Eylül Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Makinaları Yük. Müh. Pof. Dr. Göknediz Neşer, Gemi Modelcileri Derneği Başkanı Zafer İyidilli, Piri Reis Denizcilik Derneği Başkanı Hesan Ceylan ve İzmir Gemi Modelciliği Platformu Kordinatörü Osman Topallar katıldı.
Platform adını açıklama apan Prof. Dr. Göknediniz Neşer, deniz sevdalıları olarak sinerji oluşturmak için yola çıktıklarını, Akdeniz kıyılarındaki ülkelerin ortak noktasının her türlü din ve kültürel farklılılıklara rağmen bu insanları bir arada yaşatan deniz sevgisi ve sanatı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Neşer, “İzmir’i yeniden deniz ile barışık eski konumuna kavuşması için bir atılım yaptık. Üniversite ve dernekler olarak deniz kültür ve sanatını çocuk ve gençlere tanıtmak için İzmir Gemi Modelciliği Platformu’nu oluşturduk. Geleneksel tekne formlarını yaşatmak istiyoruz. Gemi modelleri Konak, Karşıyaka İskelelerinde 3 ile 9 Şubat tarihleri arasında sergilenecek. Özellikle çocukların bu sergiye katılabilmesi için etkinliği okul tatili arasına denk getirdik. Tarihte yaşamış hala sosyal görevler yapan gemileri geçmişten günümüze bu sergiye taşıyacağız. İzmir halkını denizle buluşturmak istiyoruz. Kumu kurumlarını ve yerel yönetimlerinin projeyi desteklemesini bekliyoruz” dedi.
Mustafa OĞUZ, İZMİR ()
FOTO