İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, cep telefonu başta olmak üzere iletişim sektöründe kredi kartına taksitlerin kaldırılması halinde sektörün çok zorlanacağını belirterek, “Bu nedenle telekomünikasyon cihazları, cep telefonları 9 taksit kapsamına alınmalı” dedi.
İletişim sektörünün, son yılların en hızlı gelişme gösteren ve Türkiye ekonomisine en fazla katkısı olan sektörlerden olduğuna dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 1990’lı yılların başında cep telefonu kullanılmazken, bugün cep telefonlarının kullanımı son derece yaygın olduğunu söyledi. Demirtaş, “Herkesin bir cep telefonu var ve cep telefonu artık lüks bir tüketim aracı değil. Aksine zorunlu bir ihtiyaç. Özellikle akıllı telefonlar, iş dünyasının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ben de dahil pek çok işadamı şirketlerini akıllı telefonlar, tablet veya bilgisayarları aracılığı ile yönetiyor” diye konuştu.
Ancak son alınan kararlarla cep telefonu edinmenin zorlaşacağını ve adeta lüks haline geleceğini belirten Demirtaş, “Banka kartlarında yapılan taksit sınırlaması kapsamında telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz kararı alındı. Yönetmelik 1 Şubat 2014’de yürürlüğe girecek” dedi. İTO’nun 29. İletişim Grubu’nda faaliyet gösteren yüzlerce üyelerinden bu konuda çok şikayet aldıklarını ifade eden Demirtaş, sektörde ciddi bir tedirginlik olduğunu belirtti. Demirtaş, “Tüketimi tahrik eden ve insanların ödeme güçlerini aşan aşırı taksitlendirmeyi Oda olarak biz de kabul etmiyoruz. Ancak uzun yıllardır kredi kartı ile yapılan satışların taksitlendirilmesinin bıçak gibi kesilmesi de doğru değil. Düzenleme bu hali ile, kayıtdışı ticareti, haksız kazancı, cihaz kaçakçılığı ve POS tefeciliğini gündeme getirir. Kredi kartının yerini senetler alır. Bu nedenle ticarete müdahale yapılmasını yanlış buluyoruz. Bu uygulamadan en çok olumsuz etkilenecek sektörlerin başında iletişim sektörü geliyor. Zaten iletişim sektörü yoğun vergilerle boğuşuyor. Kayıtdışı ticarete maruz kalan ikinci el cihaz ticaretinin kayıtlı ticaret haline getirilmesini savunurken, üstüne taksit imkanının da ortadan kalkması, iletişim sektörünü olumsuz etkileyecektir. Tam tersine iç piyasa hareketlenirse, Türkiye ekonomisi büyür. Büyüyemezse işsizlik artar, sosyal sorunlar artar. Mobil iletişim sektöründe Türkiye genelinde yaklaşık 16 bin firma ve 60 bin çalışan var. Sözkonusu düzenleme mevcut şartlar altında hayata geçerse eğer, bir çok üyemiz kepenk kapatmak zorunda kalacak. Bu nedenle; mobil telekomünikasyon cihazlarının, cep telefonlarının 9 aya kadar taksitlendirme kapsamına alınması, kontör kart ve benzeri ürün ve hizmetlerin ise taksitlendirme kapsamı dışında tutulmasını talep ediyoruz. Diğer yandan sektörün gelişimi için de özellikle akıllı telefonların üretimi olmak üzere yerli üreticilere teşvik verilmeli. Küresel markaların ve üreticilerin ülkemizde üretim yapmaları teşvik edilmeli” dedi.
İZMİR ()
foto