İZMİR İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB), kuruluşunun 20'nci yılında istihdam yaratacağı belirtilen eğitim çiftliği projesini yaşama geçirmeye hazırlanıyor.
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak, köyden kente göçün de önüne geçilmesini sağlayacak eğitim çiftliği projesini 2015 yılında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Sosyal ve ekonomik anlamda üreticiye büyük fayda sağlayacağı belirtilen eğitim çiftliği için Torbalı'da 44 dekarlık bir arazi satın aldıklarını açıklayan Gülkaynak, “Günümüzde hala yoğun olarak devam eden köyden kente göç olgusu var. Bu vatandaşlarımızı, üretime nasıl yönlendiririz diye düşündük. Yerel üreticilerin kentlere göç etmeden üretim yapabilmesi için bulundukları yerde para kazanabiliyor olması gerekiyor. Toplam 3 milyon liraya mal olacak eğitim çiftliğimizde katılımcılara uygulamalı eğitimler vereceğiz” diye konuştu.
Üniversiteden akademisyenlerden de eğitim konusunda destek alacaklarını belirten Ali Gülkaynak şu bilgileri verdi:
“Burada öncelikle 50 baş sağmal inek kapasiteli örnek bir aile işletmesi şeklinde çiftlik kuracağız. Çiftlik bünyesinde 30 kişilik lojman da bulunacak. Ayda 25-30 kişiye en az 20'şer günlük konaklamalı olarak bakım, besleme, sağım, kızgınlık kontrolü, doğum, buzağı büyütme konularında eğitimcilerimizle teknik bilgiler aktaracağız. Ayrıca tırnak bakımı, boynuz köreltme, temizlik gibi süt sığırı işletmelerinin rutin işlemlerinin yapılması konularında bünyemizdeki teknik personel ile kursiyerlerin bilgi ve becerilerini arttıracağız. Bu eğitimlerin sonunda da katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını vereceğiz.”
ISLAH VE KAYIT İÇİN DESTEK VERİYOR
Hayvanların genetik ıslahı ve kayıt altına alınması konularında hizmetler veren İDSYB, Ödemiş, Bergama ve Torbalı'da bulunan çiftlikleri, üretciye sağladığı destekler ve süt analiz laboratuvarıyla sektördeki önemli bir merkez konumunda bulunuyor. İDSYB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özkaynak, 119 personel ve 59 araç ile İzmir ilçelerinde faaliyet gösterdiklerini belirterek, mevcut hayvanların genetik ıslahı amacıyla yapılan suni tohumlamaların takibi, verimli ırkların oluşturulması, et ve süt verimlerinin arttırılması, yerli ırkların korunması için ıslaha yönelik soy kütüğü ve önsoy kütüğü çalışmaları konularında hizmet verdiklerini kaydetti. Birlik olarak toplam 2 bin 500 adetlik damızlık düveleri olduğu bilgisini veren Özkaynak, “Ödemişte bin 200 baş kapasiteli çiftlik, Ödemiş'te 200 başlık karantina çiftliği, Bergama'da ise 90 baş kapasiteli karantina çiftliğimiz bulunuyor. Karantina çiftliğine özel önem veriyoruz. Satın aldığımız hayvanların sağlık kontrollerini ve aşılarını orada gerçekleştirerek diğer çiftliklere sevkediyoruz” diye konuştu.
Tire'de bulunan bin baş hayvan kapasiteli düve çiftliğiyle 2013 yılında Türkiye'de ilk kez düve satışlarına başladıklarını söyleyen Ali Özkaynak, “İDSYB olarak düve işletmemizi kurarken ilk hayalimiz, ülkemizi canlı süt hayvanı ithal eden ülke olmaktan kurtarmak ve aynı zamanda canlı süt sığırı ihraç eden ülke konumuna getirmek olmuştu. Bu hayalimizi gerçekleştirdik. Bugüne kadar bin 300 adet düve satıldı. Türkiye'de ilk defa Türkmenistan'a düve satışı gerçekleştirmenin gururunu yaşadık. Farklı ülkelerden gelen talepleri de değerlendiriyoruz” dedi.
FOTOĞRAF