CUMHURİYET Kadınları Derneği (CKD) Muğla Milas Şubesi tarafından yapılan açıklamada, çocuk gelinler konusunun Türkiye için bir utanç kaynağı olduğu vurgulandı.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Milas Şubesi Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Milas Şubesi, CHP İlçe Kadın Kolları üyeleri kadınlar Arastapark’ta biraraya gelerek, yaptıkları basın açıklamasıyla çocuk gelinler konusuna dikkat çekti. Grup adına açıklama yapan CKD Muğla Milas Şubesi Başkanı Gülden Sökelioğlu, çocuk gelinler konusunun Türkiye için bir utanç kaynağı olduğuna vurgu yaptı. Ruhsal ve bedensel yönden gelişimini tamamlamamış kız çocuklarını, okulundan ve ailesinden koparıp, kendilerinden yaşça çok büyük erkeklerle evlendirmenin travmalara yol açtığını belirten Sökelioğlu şunları söyledi:
“Son olarak Siirt Pervari'de 12 yaşında evlendirilip, 14 yaşında odasında tüfekle öldürülmüş olarak bulunan Kader Erten olayı yüreklerimizi dağladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın ’Bu nikahlarnın çoğu masumane kıyılıyor’ diyerek üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. Sanki çocuk gelinlerin artmasını istiyor. Bu nasıl zihniyettir? 18 yaş altındaki evlilikler yasaklanmalı ve buna sebep olan aileler eğitilmelidir. Aksi takdirde, çocukluğunu yaşamadan anne olan, öldürülen, intihar eden, geleceği karartılan çocuk gelinlerin, Kaderler’in vebali herkesin üzerinde olacak.”
Açıklama sırasında CKD üyesi genç bir kız temsili olarak gelin oldu. Grup açıklamanın ardından dağıldı.
Oktay ÇAYIRLI / MİLAS ()
Foto