CHP’deki aday belirleme sürecini değerlendiren Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Kocaoğlu'nun “istifa resti’ ile ilgili “İddialar doğruysa, tek bir adamın lafı İzmirliden, halktan, ilçe örgütlerinden, MYK'dan, PM'den üstünse, savunduğumuz demokrasi nerede? Aziz Bey'in karşı durduklarımızdan, Başbakan'dan ne farkı kalacak?” dedi.
CHP Genel Merkezi'nce açıklanan belediye başkan adayları konusunda yazılı bir açıklama yapan, partisince yeniden aday gösterilmeyen Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, listenin CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun isteği doğrultusunda gece yarısı operasyonuyla değiştirildiğini belirtti. Kocaoğlu’nun partiyi düşünmeyerek “istifa’ tehdidiyle listeyi değiştirdiği iddialarına rağmen konuşmama kararı aldığını belirten CHP’li Tütüncüoğlu, “Yıllardır bayrağı altında mücadele ettiğim partim için susma kararı almıştım. Fakat Kocaoğlu, yaptığı açıklamada doğrudan benim adımı geçirerek cevap hakkımı zorunlu kıldı ve bu yüzden açıklama yapma ihtiyacı hissettim” dedi.
Aday belirleme sürecinde, MYK'dan çıkan; PM'ye giden isimlerin üzerini çizilerek, MYK'dan bile çıkmayan isimlerle değiştirilmesinin hem seçmen hem de CHP'ye zarar verdiğini belirten Başkan Tütüncüoğlu, yaşanan gelişmelerle, halkın istekleri önemsenmeksizin sergilenen tavırların partinin itibarını zedelediğini kaydetti. Başkan Tütüncüoğlu, AK Parti'nin otoriterleştiğini belirttiği yönetimine karşı, “Birleştirici Güç’ ve Türkiye'deki demokrasinin tekrar dirilme umudu olması gerektiğini vurguladığı CHP'nin kendi aday belirleme sürecinde yaşanan antidemokratik tutumunu eleştirdi. Faik Tütüncüoğlu, “Kurucusu Atatürk olan sosyal demokrat bir partinin, çağrısını yaptığı demokrasiyi önce kendi içinde de yaşaması gerekir. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun da en başta güvence verdiği gibi aylardır ’Ön seçim yapalım’, ’Meyil belirlemesi yapalım’ dedik, kulak asılmadı” dedi.
“ANKET VE PERFORMANSIN AKSİ YAPILDI”
MYK'nın ve PM'nin aldığı kararın seçime 50 gün kala değiştirildiğini belirten Tütüncüoğlu, “Rakibi için aday olduğunu yoksa aday olmayacağını açıklayan tek bir adamın ’istifa’ tehdidiyle liste değişiyor. Tek bir adam MYK ve PM'den daha üstün tutuluyor. Ön seçimden yana olmadılar bunun yerine 'anket' yapıldı. Anketlerden biz çıktık. Performans yapıldı, biz çıktık fakat ne anket önemsendi ne yoklamalar ne de performans... Biz parti içinde demokrasiyi yaşayamazsak, demokrasiyi nasıl genele yayacağız? Türkiye'yi nasıl demokrasi ile tekrar buluşturacağız? Eğer tek bir adamın tanıdığı, eşi, dostu, bacanağı öne çıkacaksa AKP'nin yürüttüğü politikalardan, 17 Aralık'ta karşısında dikildiğimiz şeylerden ve kişilerden ne farkımız kalacak? Dava uğruna savaştığını belirtenlerin seçime günler kala parti adaylığını açıklandığı halde 'listecilik' yaparak MYK ve PM'nin kararına 'istifa ederim' diyerek partiyi tehdit edenlerin sözü geçiyorsa, partiye ve halka dayatma yapan Aziz Bey'in “Tayyip Erdoğan'dan ne farkı kalacak o zaman?” diye konuştu.
“HİÇBİR SEÇİMDE BENZERİ OLMADI”
Çeşme'de 20 yıl belediye başkanlığı görevini büyük bir onurla sürdürdüğünü belirten Başkan Tütüncüoğlu, “1989'da seçildim, bu yüzden seçilme yılı itibariyle CHP'nin en eski ve tecrübeli belediye başkanlarındanım. CHP bayrağı altında ipi göğüsledim. Seçildiğim yıl oyumuz yüzde 27'idi; bugün 54'e ulaştı. CHP bayrağını taşıyarak 5 seçime girdim. Erdal İnönü'den başlayarak Kılıçdaroğlu'na kadar 6 tane genel başkanla çalıştım. Fakat aday belirlenirken bugün yaşadıklarımı bir kez bile yaşamadım. Bir kişi yüzünden o ildeki 30 belediye başkanı halka rağmen birden hiçbir zaman değiştirilmedi. Belediye başkan adaylarını ilçe halkının, örgütünün kimi desteklediği, kimin sevildiği, kimin daha dürüst olduğu belirledi, Büyükşehir Belediye Başkanı kendini onlarca ilçenin örgütünden, halkından, belediye başkanından üstün tutmadı hiç bu partide” dedi.
“DEĞER MİYDİ AZİZ BEY?”
Aziz Kocaoğlu'nun, görüşmelerde ’kendi listesi’ sözlerine defalarca, “Yemin ederim öyle bir şey yok Faik Abi” dediğini ve gazetecilerle olan görüşmelerinde de liste iddialarını reddettiğini söyleyen Tütüncüoğlu, “’Çeşme'de Faik Tütüncüoğlu ile bir sıkıntım yok’ sözünü defalarca tekrar etti. Hatta ’Tütüncüoğlu Başkan, Dalgıç Yardımcısı’ diye formül geliştirdi. Aziz Bey doğru söylemedi. Büyükşehir davasında bile Aziz Bey'in tek bir sözüne güvendik, arkasında durduk. Eğer istifa tehdidi iddiaları doğruysa, ki hala daha aksine inanmak istiyorum, kendisine de tek bir sözüm var, '30 ilçe başkanı halka rağmen senin istediklerinden olacak diye, on yıllardır birlikte aynı davada koşturduğun adamlara ve canlı yayında İzmirliye doğru söylememene değer miydi?' Olaylar doğru değilse ya da saygın kaldıysa ve durumu bir de senin tarafından anlatmak istersen Belediye'nin yerini biliyorsun, buyur gel çayımı iç bir de senden dinleyelim” dedi.
İlker KABADAYI / ÇEŞME, ()
FOTOĞRAF