CUMHURİYET Halk Partisi genel merkezinin kararıyla İzmir’de eğilim yoklaması yapacak olan metropol ilçelerin ilçe başkanları, bununla ilgili izlenecek yöntem için bir araya geldi.
Toplantıya İl başkanı Ali Engin, İl Sekreteri Sevda Erdan Kılıç, il başkan yardımcıları Barış Erel ve Ali Karabay’ın yanı sıra, Eğilim yoklaması yapılacak olan ilçe başkanlarından, Karşıyaka ilçe başkanı Ali Karaege, Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, Bornova İlçe Başkanı Fatma Doğru, Çiğli İlçe Başkanı Nihat Gültekin Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz, Narlıdere İlçe Başkanı Cafer Esen katıldı. Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu ise il dışında olduğu için toplantıya katılamadı.
Toplantının, meclis üyelerinin belirlenmesi için yapılacak olan eğilim yoklamasının, genel merkezin yayınladığı yönergeye ve İzmir örgütüne yakışır bir şekilde olması için düzenlendiği belirten CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, “8 Şubat tarihinin açıklanmasıyla yeterli zamanı kazandık, şimdi tüm üyelerimizin katılımını sağlayacağımız bir seçim için çalışıyoruz” dedi. Engin, eğilim yoklamasında uygulanacak kurallarla ilgili şunları söyledi:
“8 Şubat’a kadar yapılacak hazırlıkları ve uygulanacak yöntemi ilçe başkanlarımızla konuştuk ve aldığımız kararlarda hem fikir olduk. Buna göre ilçelerde askıya çıkarılan ve eğilim yoklamasına katılabilecek üyelerimizi gösteren listelerin askı süresi, 3 Şubat Pazartesi gününe kadar uzatıldı. Ardından üyelerimizin varsa listelerle ilgili itirazları için son gün 5 Şubat Çarşamba olarak belirlendi. Bu itirazlar direk olarak, CHP Genel Merkezi’ne MYK’ya yapılacak. Bu itirazlarda en geç iki gün içinde cevaplanacak ve 8 Şubat Cumartesi günüde son şeklini almış listelerle seçimleri gerçekleştireceğiz.”
ALINACAK ÖNLEMLER
İlçe başkanları ile birlikte yapılan toplantıda, seçimlerin yapılacağı yerler ve alınacak önlemlerle ilgili de kararlar aldıklarını belirten Engin şöşle konuştu:
“İlçe başkanlarımız en kısa sürede seçimlerin yapılacağı yerleri belirleyerek duyuracaklar. Seçimlerde, bir sandıkta en fazla 200 oy kullanılabilecek, ona göre sandık sayısı belirlenecek. Ayrıca her sandıkta en fazla üç kişiden oluşan sandık kurulu oluşturulacak ve bu sandık kurullarında aday adayları kesinlikle yer alamayacaklar ve seçimlerin yapılacağı yerlerde gerekli güvenlik önlemleri ilçe başkanlarımız tarafından alınacak. Seçimlerde oy kullanma işlemi saat 17.00’ye kadar devam edecek, Ancak saat dolduğunda eğer sandık önünde oy kullanmayı bekleyenler varsa, kuyruktaki herkes oyunu kullanıncaya kadar sandıklar açık kalacak. Yoklamada, Çarşaf liste uygulanacağı için oy sayımları uzun zaman alabilir ama aynı gün içinde sayımlar tamamlanıncaya kadar sandık kurulları çalışacak.
YARISINI ÖRGÜT BELİRLEYECEK
CHP’nin İzmir’deki 8 ilçede, 8 Şubat Cumartesi günü yapacağı eğilim yoklamasında, 62 bin 54 parti üyesinin oy kullanma hakkı bulunuyor. Yapılacak seçimler sonrasında yerel yönetimlerde belediye meclis üyesi olmak isteyen adayların yarısı, parti üyeleri tarafından belirlenecek.
FOTOĞRAF