İZMİR’in Çeşme İlçesi’nde belediye, ağaç artıklarını gübreye dönüştürüp, 2 bin 500 metrekarelik bir alana organik ağaç gübresi deposu kurdu.
İlçedeki fidan dikilmeyen ağaçsız evlere oturma raporu vermeyen, elektrik ve su bağlanmasına mani olarak “yeşil dokunun' gelişimini güvence altına alan Çeşme Belediyesi, bölgedeki sayısız ağacın budanması ve kurumuş artıklarından da faydalanmak için yeni yöntemler geliştirdi. Biyolojik ömrünü dolduran ya da budama işlemi sonucunda toprakla bağı kesilen, fakat içerisinde mikroorganizmaları yaşamaya devam ettiği, toprağı besleyecek element, mineralleri barındıran ağaç, dal ve yapraklar Çeşme Belediyesi'nin geçtiğimiz günlerde 2 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurduğu “Organik Ağaç Gübresi Deposu'nda biriktiriliyor.
Organik Ağaç Gübresi'nin faaliyetini kısaca, “Doğanın dönüşümü ve toprağın kendi kendini gübrelemesi' olarak açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, ilçedeki fidan dikimi ve tarım faaliyetlerinde organik üretimi desteklemek, toprağın doğal yollardan kendisini beslemesine fayda sağlamak için böyle bir çalışma yürüttüklerini vurguladı. “Organik Ağaç Gübresi Deposu' açılana kadar gübre üretimini budamanın gerçekleştiği noktalarda anlık olarak gerçekleştirdiklerini kaydeden Tütüncüoğlu, depo çalışmaları tamamladıklarını böylelikle daha fazla gübre elde edeceklerini açıkladı.
“BUDANAN AĞAÇLAR TOPRAĞA”
Çeşme Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından ilçenin her noktasında budanan ağaçların dal ve yapraklarının depo alanına getirileceğini öğütme işlemine benzer olan “yongalama' işleminden geçirileceğini belirten Başkan Tütüncüoğlu, “Bu işlemden sonra belirlenmiş aralıklarla 2 haftalık dönemlerle güneşe karşı duruşları değiştiriliyor. Yaklaşık 3 ay boyunca gerçekleşen bu işlemle yanma ve komposto sürecini hızlandırıyoruz. Bu şekilde ağaç artıklarından, organik ağaç gübresi elde ediyoruz. Organik gübre ile bitki ve ağaç için suyun geçirgenliği ve köklenme hızı artıyor. Toprak ya da insana zarar vermiyor” diye konuştu.
“ÇİFTÇİLERE DE VERİLECEK”
Ölen ağaç ve parçalarının yongalama makinesinde gerçekleştirilen işlemden sonra taşıdığı doğal gübre niteliğinin, organik tarımda da kullanılabileceği bilgisini veren Başkan Tütüncüoğlu, şöyle konuştu: “Yongalama ile elde edilen ürün, kimyasal yolla elde edilen gübrelere göre daha sağlıklı. İçerisinde, doğadan olmayan hiçbir parça yok. İşlem de doğadan aldığını tekrar doğaya iade etmekten ibaret. Bu şekilde elde ettiğimiz ürünün bir bölümünü ilerleyen dönemlerde çiftçiye destek vermek ve organik tarımı teşvik etmek adına bölgemizde tarım yapan çiftçilere vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.
İlker KABADAYI / ÇEŞME, () Fotoğraflı